Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr


 İç Mimarlık Söyleşilerinin Yedincisi Öğr. Gör. Cem Eren Güven'in Katılımıyla Gerçekleştirildi

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) İç Mimarlık Bölümü ile İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü tarafından ortak olarak düzenlenen İç Mimarlık Söyleşilerinin yedincisi “Göç Sürecinde Değişen Bilişsel Sınırlar” teması ile Öğr. Gör. Cem Eren Güven'in katılımıyla gerçekleşti.
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) İç Mimarlık Bölümü ile İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü tarafından ortak olarak düzenlenen İç Mimarlık Söyleşileri’nin yedincisi “Göç Sürecinde Değişen Bilişsel Sınırlar” teması ile Beykent Üniversitesi Mimarlık Bölümü Öğr. Gör. Cem Eren Güven'in katılımıyla Google Meet üzerinden 23 Ocak 2021 tarihinde 16:00-18:00 saatleri arasında gerçekleşti.

Bölüm başkanları Dr. Öğr. Üyesi Yaprak Özel, Dr. Öğr. Zerrin Funda Ürük’ün yanı sıra Dr. Öğr. Üyesi Pelin Aykut, Öğr. Gör. Hale Durmuş Ataş, Arş. Gör. Gökçe Uzgören, Arş. Gör. Merve Karadaban, Arş. Gör. Tuğçe Öztürk ve Arş. Gör. Eliz Mutlu’nun da katıldığı söyleşiye İç Mimarlık ile İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü öğrencilerinin ilgisi de yoğun oldu. Toplam 24 öğrencinin katıldığı söyleşi Öğr. Gör. Cem Eren Güven'in akademik kariyerini özetlemesi ile başladı. Cem Eren Güven, 2014 yılında İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nden mezun olduğunu, 2018 yılında İTÜ Mimari Tasarım Yüksek Lisans Programı’nı “Tarlabaşı’nda Yaşayanların Göç Sürecinde Değişen Bilişsel Sınırlarının İrdelenmesi” adlı tezi ile tamamladığını, halen İTÜ Mimari Tasarım Bölümü’nde doktora çalışmalarına devam ettiğini ve de aynı zamanda Beykent Üniversitesi’nde tam zamanlı öğretim görevlisi olarak çalıştığından bahsetti.

Öğr. Gör. Cem Eren Güven sunumuna tezinin amacı, mekânla kurulan ilişkide sosyal çevrenin önemi, göç ile taşınan sosyal çevre ve göç edilen mekânda sosyal çevre ilişkisinde mekân algısının gelişiminden bahsederek sunumuna başladı. Ardından, çevresel davranış ve algı kuramları, çevresel algı ve davranışın kuramsal alt yapısı ile devam etti. İşlemci/transaksiyon yöntemini açıkladı ve çevresel davranışın bilişsel kuramından da bahsettikten sonra çevreyi oluşturan süregelen işlemlerden, bilişsel alanlar; egemenlik alanı, savunulan alan, mahalli müşterek alan kavramlarını tanımladı. Çevresel davranışta sosyoekonomik etkenler, göç ve adaptasyon, bilişsel haritalamaları açıkladıktan sonra ise Beyoğlu ve Tarlabaşı incelemesine geçiş yaptı. Türkiye’de kentin ve İstanbul’un gelişimini, Beyoğlu ve Tarlabaşı’nın haritalar üzerinden incelemelerini paylaştı. Semtteki dönüşüm alanının konutlar ile arasında oluşan fiziksel sınırı, güncel sokak fotoğrafları üzerinde örnekleyerek anlatımına devam etti. Ardından Tarlabaşı’nın demografik verileri ve egemenlik ve savunulan alan kavramları üzerine Tarlabaşı üzerinden varılan sayısal verilerini, Tarlabaşı’nda göç üzerine yerleşik halkın özellikleri ve göç ile ilgili görüşleri üzerine tablolar ve sayısal verilerini açıkladıktan sonra tez sonuçlarını paylaşarak sunumunu tamamladı.

Sunumun ardından, göç faktörünün İstanbul’un çeşitli semtlerine etkileri, bölgelerin sosyal durumları üzerine görüş paylaşımları yapıldı. Sunumla birlikte genel olarak yapılmayan şekilde şehre göç eden toplumlar tarafından bu değişime farklı bir açıdan bakılarak konu üzerine değerlendirmelerin yapıldığı keyifli bir paylaşım gerçekleşmiş oldu. İç Mimarlık Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Yaprak Özel ve İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Zerrin Funda Ürük de söyleşi sonrası Cem Eren Güven’e teşekkürlerini iletti.

“İstanbul’un öncelikli göç bölgesi olarak kabul edilebilecek Tarlabaşı bölgesindeki alan çalışmaları ile desteklenmiş ve farklı dönemlerde göç ederek kısmen yerleşik bulundukları mahalle, bina veya sokağı benimsemiş kısmen daha yeni yerleşmekte olan gruplar ve birbirleri ile olan ilişkileri üzerinde yapılan çalışmanın sonuçlarının sunulduğu göç edenin gözünden sürecin değerlendirildiği çalışması için Öğr. Gör. Cem Eren Güven’e teşekkürlerimizi sunarız"

Sayın Öğr. Gör. Cem Eren Güven’e sunumu ve güzel katkıları için teşekkür eder, meslek hayatında başarılar dileriz.



Haberler

Tüm Haberler