Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr


 "İç Mimarlık Söyleşilerinin Beşincisi "Mekânsal Aidiyet ve Konut" Teması İle Pınar Geçkili Karaman’ın Katılımıyla Gerçekleşti

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) İç Mimarlık Bölümü ile İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü tarafından ortak olarak düzenlenen "İç Mimarlık Söyleşilerinin beşincisi "Mekansal Aidiyet ve Konut” teması ile Pınar Geçkili Karaman katılımıyla Google Meet üzerinden 9 Ocak 2021 tarihinde saat 14:00-16:00 saatleri arasında gerçekleştirildi.

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) İç Mimarlık Bölümü ile İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümleri tarafından organize edilen "İç Mimarlık Söyleşileri" etkinliği dijital platformlar üzerinden devam ediyor. 26 Aralık 2020 Cumartesi günü 14.00-16.00 saatleri arasında online olarak gerçekleştirilen İç Mimarlık Söyleşileri’nin bu haftaki teması “Mekansal Aidiyet ve Konut” olarak belirlendi.

Söyleşi öğrenci ve öğretim elemanlarının yoğun katkı ve katılımlarıyla gerçekleşti.

Bölüm başkanları Dr. Öğr. Zerrin Funda Ürük, Dr. Öğr. Üyesi Yaprak Özel’in yanı sıra Dr. Öğr. Üyesi Pelin Aykut, Öğr. Gör. Yusuf Taner Gültekin, Öğr. Gör. Bülent Güneş, Öğr. Gör. Asiye Kübra Külünkoğlu, Arş. Gör. Gökçe Uzgören, Arş. Gör. Merve Karadaban, Arş. Gör. Tuğçe Öztürk ve  Arş. Gör. Eliz Mutlu’nun da katıldığı söyleşiye İç Mimarlık ile İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü öğrencilerinin ilgisi de yoğun oldu. Toplam 46 öğrencinin katıldığı söyleşi Pınar Geçkili Kahraman akademik kariyerini özetlemesi ile başladı. 2014 yılında İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nden mezun olduktan sonra 2018 yılında İTÜ Mimari Tasarım Yüksek Lisans Programını “Mekânsal Aidiyet Ve Yabancılaşma Bağlamında Zeyrek Konut Çevresinin İrdelenmesi” adlı tezi ile tamamladığından ve halen İTÜ Mimari Tasarım Bölümü’nde Doktora çalışmalarına devam ederken İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde tam zamanlı Öğretim Görevlisi olarak çalıştığından bahsettikten sonra, sunumuna yabancılaşma, aidiyet kavramlarını açıklayarak devam etti.

Pınar Geçkili Kahraman, yabancılaşma ve aidiyet kavramlarını açıklamasının ardından, ben ve başkası bağı ve mekan aidiyeti ve anlam konularına geçiş yaptı. Mekan aidiyetini anlatırken, Heidegger’in “Köprü var olmazdan önce mahal zaten orada değildir (…) Köprü orada bulunmak üzere ilk kez mahallin parçası olmaz, tersine mahal köprü vasıtasıyla varoluş anlamına gelir.” sözünü alıntılayarak köprü örneğinden yer kavramına vurgu yaptı. Yer ve kimlik olgusu, sosyo-mekansal davranışlar ve aidiyet konularını da açıkladı.

Kavramsal açıklamaların ardından Pınar Geçkili Kahraman, İstanbul Fatih’teki Zeyrek mahallesinde yaptığı Zeyrek Çalışmasının detaylarını paylaştı. Zeyrek Mahallesi’nin sosyo-demografik yapısı, mahalledeki mekânsal katmanlaşmadan bahsetti.

“Mekân aidiyeti belirli bir noktaya kadar yabancılaşmayı kırarken, bir noktadan sonra tetikleyebiliyor”

Ardından söyleşiye katılan hocalarımızın ve öğrencilerimizin de katkılarıyla mahallenin yakın geçmişteki ve günümüzdeki durumu kıyaslandı. Pınar Geçkili Kahraman, Zeyrek Mahallesi’ndeki durumu da örnek alarak “Mekan aidiyeti belirli bir noktaya kadar yabancılaşmayı kırarken, bir noktadan sonra tetikleyebiliyor.” ifadelerinde bulundu.

Sunum sonundaki soru-cevaplarda İstanbul’un farklı semtlerindeki değişen aidiyet kavramları üzerine konuşulurken Kuzguncuk, Balat, Kurtuluş, Eminönü, Karaköy örnekleri üzerinden de aidiyet, soylulaşma, gelenekçilik gibi konular üzerine hocalarımız ve öğrencilerimizin de katkılarıyla keyifli bir söyleşi gerçekleşti.

İç Mimarlık Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Yaprak Özel ve İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Zerrin Funda Ürük de söyleşi sonrası Pınar Geçkili Kahraman’a teşekkürlerini iletti .

“Mekânsal aidiyet ve konut konularını, İstanbul, Zeyrek bölgesi üzerinden geniş kapsamlı araştırmaları ve çalışmaları ile kimlik ve mevcut bölge yaşamını da içeren veri ve görselleri ile bizimle ve öğrencilerimizle paylaşan Pınar Geçkili Kahraman’a teşekkürlerimizi sunarız.”

Sayın Pınar Geçkili Kahraman’a sunumu ve güzel katkıları için teşekkür eder, meslek hayatında başarılar dileriz.


 




Haberler

Tüm Haberler