İç Mimarlık Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Yaprak Özel “Pandemi Sonrası Güzel Sanatlar Bölümlerinin Geleceği” Başlıklı Söyleşiye Katıldı
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) İç Mimarlık Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Yaprak Özel, İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Sürekli Eğitim Merkezi (SEM) tarafından gerçekleştirilen “Pandemi Sonrası Güzel Sanatlar Bölümlerinin Geleceği” başlıklı söyleşiye katıldı
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Sürekli Eğitim Merkezi (SEM) tarafından gerçekleştirilen söyleşilerin onuncusu “Pandemi Sonrası Güzel Sanatlar Bölümlerinin Geleceği” başlığı ile 17 Mart 2021 tarihinde çevrimiçi olarak Google Meet üzerinden gerçekleştirildi.
Sürekli Eğitim Merkezi (SEM) Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Emel Tozlu Öztay moderatörlüğünde gerçekleştirilen etkinlik saat 13:30’da başladı. SEM merkezi adına yapılan söyleşinin konusundan bahsedildikten sonra söz GSF Dekan Vekili Prof. Dr. Şükran Güzin Ilıcak Aydınalp’e verildi. Aydınalp “İnsanlar evde kalınan süreçte kendi yaratıcılıklarını ve yeteneklerini keşfetti. Ailelerin ve öğrencilerin sanata olan ilgisi ve sevgisi arttı. Ruhsal motivasyon gerçekleştirdiği için kültür, sanat ve tasarım birleştirici bir etki olarak karşımıza çıktı.” şeklinde konuşarak sanat ve tasarımın toplum yaşamında her zamankinden önemli bir hâl aldığına dikkat çekti ve sözü bölüm başkanlarına bıraktı.
İç Mimarlık Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Yaprak Özel sözlerine, pandemi sürecinin iç mimarlık disiplinine etkilerini açıklamakla başladı. Ardından bu süreçteki iç mimarlık eğitiminden ve de yeniliklerden bahsetti.
“İnsan ve mekânın buluştuğu her nokta bizlerin tasarım alanına giriyor ve dolayısı ile değişen şartlar iç mimarlık tasarımın alanında yeni bir takım düşünceler, yeni çözümler üretmeye doğru yönlendiriyor. Evlerin içlerinde kısıtlı kalan insanlar ya da home office tarzında çalışma mekânları ihtiyaçları ile dönüşebilir bir takım mekânların organizasyonlarına doğru gidilmesi söz konusu olabiliyor. Biz bölümümüz olarak akreditasyon sürecine girdiğimiz zaman aslında geleceği görerek hareket etmişiz çünkü öğrencilerimizi daha birinci sınıftan itibaren dijital tasarım yapmaya doğru yönlendirmeye çalışmaya başlamıştık. Yüz yüze eğitim sürecindeyken de meyvelerini toplamaya başlamıştık ki bu online sisteme geçmekle birlikte öğrencilerimizin adaptasyonu sürecinde faydasını gördük. Öğrenciler bizlere göre daha rahat adapte oluyorlar. Ancak tabi ki bu süreçte çok zorluklar yaşadık öğrencilerimizle birlikte ama çok hızlı adapte oldular, proje derslerimiz de dahil olmak üzere verimli, uyumlu bir şekilde bu süreci götürüyoruz.”
İç Mimarlık Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Yaprak ÖZEL sözlerine pandemi sürecinin iç mimarlığın geleceğinde ne gibi yeni çözümler getireceğinden ve online eğitim sürecinde, kardeş bölümleri İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümü ile birlikte nasıl bir süreç geçirdiklerinden bahsederek devam etti.
“İç mimarlığın geleceğine doğru bakmaya başladığımız anda yeni normaller diyebileceğimiz, mesafelerin organizasyonları, yeni gelişen malzeme teknolojileri karşımıza çıkmaktadır. Eskiden anti bakteriyel özellikli malzemeler yeterli iken günümüzde artık virüslere karşı kendi kendini temizleyebilen malzemelerin iç mekânlarda kullanılması, yüzeylerde tercih edilmesi söz konusudur. Bizler bu tip malzemelerin organizasyonu konusu gibi gelişmelerden bahsedilecek “Geleceğin Malzemeleri” gibi derslerimizi öğrencilerimiz için organize etmiştik. İç Mimarlık ve İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümleri birbirleri ile kardeş bölümler bu süreçte birbirimize çok destek olarak öğrencilerimizin gelişimleri açısından en verimli ve de onları hem gelecek iç mimarlık sürecine alıştırmak açısından hem de şu anki şartları onlara maksimumda verimli geçirebilecekleri şekilde düzenlemeye çalışıyoruz.
İç Mimarlık insanların mekânlarla birebir ilişkide olduğu bir nokta, mesafe ihtiyacı da iç mekânlardaki yeni biçimlenmelerde yeni gereklilikler ortaya çıkarıyor. Örneğin birçok mağaza tasarımların artık deneme kabinlerine ihtiyaç kalmadan geliştirilebilen bir takım mağaza sistemleri vardı bunlar daha öncesinde deneniyordu, kıyafet üzerinizdeymiş gibi gösteren bir takım ekran çözümleri ya da sadece barkotları okutarak kasiyere ihtiyaç kalmayacak bir takım mağaza çözümleri gibi bir takım çözümler geliştirilmeye başlanmıştı.”
İç Mimarlık Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Yaprak ÖZEL sözlerine, bu dönemde yetiştirmeye çalıştıkları öğrenci profiline değinerek ve hızlı bir şekilde sürece adapte olmaya çalıştıklarından da bahsederek son verdi.
“İç Mimarlık Bölümü olarak da bunları kendi bünyesinde barındırabilen geliştirebilen bir takım çözümler üretebilen öğrenciler yetiştirmek üzere çalışmaya devam ediyoruz. Onları bu şekilde farklı çalışmalara yeni teknolojilere doğru yönlendirmeye çalışıyoruz ve çok hızlı bir şekilde adapte olmaya çalışıyoruz.”
Dr. Öğr. Üyesi Emel Tozlu Öztay, katılımları için GSF Vekil Dekanı, Dekan Yardımcısı ve Bölüm Başkanlarına teşekkür ettikten sonra etkinlik sona erdi.
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü olarak 2024-2025 Güz Dönemi’nde Kariyer Merkezi desteği ile düzenlenen Kariyer Danışmanlığı Etkinliği ...
İstanbul Gelişim Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık Ve Çevre Tasarımı Bölümü'nden Arş. Gör. Merve Karadaban, İstanbul Gelişim Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi, Mimarlık (İngilizce) ...
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), İç Mimarlık Bölümü tarafından düzenlenen “Endüstri 5.0 ve Mimarlık” başlıklı söyleşi, 6 Aralık 2024 tarihinde gerçekleştirildi.
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nde “Orman Lezzetleri” ile açık havada farklı pişirme teknikleri üzerine uygulamalı şekilde gerçekleştirilen ...
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Emre Doğan’ın yeni makalesi yayınlandı.
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Grafik Tasarımı Bölümü, sektörle olan bağlarını daha da güçlendirmek amacıyla yeni dış paydaşını büyük bir memnuniyetle karşıladı. ...
İstanbul Gelişim Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Müdürlüğü ile Güzel Sanatlar Fakültesi’nin iş birliğiyle ilk kez düzenlenen Uluslararası Sürdürülebilirlik Kısa Film Festivali, üç günlük yoğun ...
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) genelinde geçtiğimiz hafta, 25-27 Kasım 2024 tarihleri arasında Kurumsal Akreditasyon Programı kapsamında Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) denetimleri gerçekleşti. Güzel Sanatlar Fakültesi’nin ...