Doç. Dr. Sezgin Savaş’tan Yeni Yayın!

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Dekan Yardımcısı ve İletişim ve Tasarımı Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Sezgin Savaş'ın, Dr. Öğretim Üyesi Esra Tunçay ile birlikte yazdıkları "Digital Communication During Crisis: The Example of The World Health Organization and The Ministries of Health in The Covid-19 Global Crisis" başlıklı makalesi, Galatasaray Üniversitesi İletişim Dergisi'nin 39. sayısında yayımlandı.

Makale, dünya genelinde yaşanan Covid-19 küresel krizi sırasında dijital iletişimin rolünü ele alıyor. Özellikle Dünya Sağlık Örgütü ve çeşitli ülkelerin Sağlık Bakanlıkları üzerinden incelenen makale, kriz dönemlerinde dijital iletişimin nasıl etkili bir araç olduğunu ortaya koymaktadır.

Makale Özetinden:

Bu çalışma kamu kurumları özelinde sağlık bakanlıklarının Covid 19 döneminde sosyal medya üzerinden sürdürdükleri kriz iletişimi çabalarının kelime kullanımı ve duygu analizi açısından incelenmesine odaklanmaktadır. Çalışmada, kriz iletişimi çerçevesinde kullanılmakta olan sosyal medya sayfaları özelinde dünya üzerinde en fazla vakaya sahip ülkelerin sağlık bakanlıklarının Twitter gönderilerine odaklanılarak metin madenciliği yöntemi ile içerik ve duygu analizi gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre ülkelerin sağlık bakanlıklarının Covid küresel krizi sırasında farklı kriz iletişimi yönelimlerine sahip olduğu ve farklı kelime ve duygularla bütünleştikleri bulunmuştur. Sonuçlara göre, ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı Dünya Sağlık Örgütü ile içeriksel olarak en çok tutarlılığa sahip olan bakanlık olarak öne çıkarken, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’nın krize yönelik geniş perspektifle yaklaştığı, Hindistan Sağlık ve Aile Refahı Bakanlığı’nın algı yönetimine yönelik faaliyetler gerçekleştirdiği ortaya çıkmıştır. Sonuçlar duygu analizi açısından incelendiğinde ise ülkelerin sağlık bakanlıklarının gönderilerindeki duyguların birbirinden önemli oranda farklılaştığı bulunmuştur.

Doç. Dr. Sezgin Savaş’ı tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.