Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr


 Arş. Gör. Gökçe Uzgören’in Kitap İncelemesi ART/icle: Sanat ve Tasarım Dergisi’nde Yayınlandı

İstanbul Gelişim Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Arş. Gör. Gökçe Uzgören’in kitap incelemesi ART/icle: Sanat ve Tasarım Dergisi’nin ilk sayısında yayınlandı.
İstanbul Gelişim Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Arş. Gör. Gökçe Uzgören’in Howard S. Becker’ın “Mesleğin İncelikleri: Sosyal Bilimlerde Araştırma Nasıl Yürütülür?” kitabına ilişkin kaleme aldığı kitap incelemesi İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) tarafından yayımlanan ve uluslararası bilimsel hakemli dergi statüsünde olan ART/icle: Sanat ve Tasarım Dergisi’nin ilk sayısında yayınlanmıştır.

İstanbul Gelişim Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından yılda iki kez, Haziran ve Aralık aylarında yayımlanması planlanan ve güzel sanatlar ve tasarım alanlarındaki farklı disiplinlerden ortak bir akademik platform oluşturmayı amaçlayan derginin ilk sayısı Haziran ayında yayımlanmıştır. İlk sayısında dört araştırma makalesi ve üç derleme makalenin yer aldığı dergide bir de kitap incelemesi yer almaktadır. Arş. Gör. Gökçe Uzgören tarafından kaleme alınan kitap incelemesi, Howard S. Becker’ın kitabında bir araştırma yürütürken dikkat edilecek “incelikler”in neler olduğuna ilişkin yaptığı analizlerin bir incelemesine dayanmaktadır.

Arş. Gör. Gökçe Uzgören, dergide yayımlanan kitap incelemesi ile ilgili düşüncelerini şu şekilde paylaşmıştır:

“Kitabın büyük bir bölümü, özellikle sanat ve müzik sosyolojisi alanında çalışmalar yapan  sosyolog  Howard  S.  Becker’ın  hocalık  deneyimi  sırasında  öğrencilerinin çalışmalarında  karşılaştıkları  sorunlara  tanıklık  ederken,  söz  konusu  sorunlara  dair geliştirilebilecek  çözüm  önerileri  ve  yöntemlerine  dair  tuttuğu  kayıtlardan  oluşuyor. Becker’ın  bu  kitabı,  sosyal  bilimler  kapsamında  bir araştırma  yaparken  önümüze  çıkan  en  büyük  engellerin  pratikte  uygulanan yöntemlerden  ziyade  düşünsel  yöntemler  konusunda  karşımıza  çıktığı  gerçeği  ile yüzleşmemizi sağlıyor. Kitabın içeriğine gelecek olursak, eser; “İncelikler”, “İmgelemler”, “Örneklem”, “Kavramlar” ve “Mantık” olmak üzere beş bölümden oluşuyor. Becker'ın  bu  kitabının  okuyucuya  kattığı  en  temel  şey,  düşünce  alanını genişletmek  ve  dünyadaki  çeşitliliğin  bilincine  varmak  konusunda  düşüncede  ve pratikte neler yapılabileceğine dair somut örnekler üzerinden birtakım ipuçları vermesi. Ve   elbette   ki Becker'ın  da  bahsettiği  bu  incelikleri  okumakla  yetinmek çalışmalarımızda  bir  işe  yaramayacaktır.  Bu  incelikler,  ancak  nasıl  kullanıldıklarını öğrendiğimizde anlamlı hale gelecektir. Bu da söz konusu incelikleri yalnızca bilimsel çalışmalarda analitik bir yöntem olarak kullanmaktan değil, gündelik hayatımızda bir rutin haline getirmekten yani onları pratikte uygulamaktan geçmektedir.”

Kitap incelemesini okumak için tıklayınız.

Arş. Gör. Gökçe Uzgören’i tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.



Haberler

Tüm Haberler