Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr


 Arş. Gör. Emel Çirişoğlu’ndan Röportaj!

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim elemanı Arş. Gör. Emel Çirişoğlu geçtiğimiz günlerde İstanbul’da popüler bir tantunicide yaşanan olay üzerine konuştu.
İstanbul’da bir tantunicinin çalışanlarına çöpten yiyecek artıklarını tekrar müşterilere sunulması için toplattığı görüntüler geçtiğimiz günlerde sosyal medyada gündem olmuştu. Konuya ilişkin gıda güvenliği, hijyen ve gıda atıklarının değerlendirilmesi üzerine İstanbul Gelişim Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Arş. Gör. Emel Çirişoğlu ve Gıda Mühendisi Hüseyin Şirin uyarılarda öneri ve uyarılarda bulundu.

Hüseyin Şirin, para kazanma hırsının her şeyin önüne geçtiğini belirterek, eğitimsiz kişilerin gıda güvenliği, gıda mikrobiyolojisi bilmeden başkalarının sertifikalarını kiralayarak işletme açabildiğini, bu durumun cezai yaptırımlar gerektirdiğini ifade etti. Bu tür yaptırımlar olmadığında işini düzgün yapan işletmelerin dışındaki işletmelerden bu tür “çöpten biber toplatma” gibi insan sağlığını göz ardı eden haberlerle karşılaşılabildiğini ifade etti.

Çöpe atılan yiyeceğin tüketimine sunulmasının toplum sağlığı için tehdit edici bir unsur olduğuna dikkat çeken Emel Çirişoğlu, “Yiyecek içecek hizmeti sunan bir işletmede işletme sahibi, yöneticisi, mutfak ve servis personeli dahil tüm personellerin hijyen ve gıda güvenliği üzerine eğitim almış olması gerekir” diye belirtti. Çöpten toplanıp tekrar müşteriye sunulan etlerden bulaşabilecek bakteriler ile müşterilerde gıda zehirlenmeleri gibi ciddi rahatsızlıkların ve hatta ölümlerin görülebileceğinin de altını çizdi.

Tavuk Etinin İyi Pişmiş Olmasına Dikkat Edin!

Özellikle tavuk eti gibi ürünlerin bakteriyel besin zehirlenmelerini önlemek için iyi pişmiş olması gerektiğine vurgu yapan Emel Çirişoğlu, “Yeşillik ve diğer sebzeleri içeren ürünleri sipariş ettiğimizde ise bu ürünlerin iyi yıkanmış ve temiz görünümde olmasına dikkat etmek lazım” dedi.

Artan ve Yenebilir Yiyecekler Hayvan Barınaklarına Ulaştırılmalı!

Emel Çirişoğlu, bir yiyecek içecek işletmesinde dikkat edilmesi gereken ilk noktanın, mutfakta üretim anında çıkabilecek atığı azaltmak olduğunu belirtti. Dolayısıyla mutfakta kullanılan ürünlerin hazırlanırken; soyma, doğrama, pişirmeye hazırlama, pişirme ve tabaklama aşamalarında israfı arttırabilecek davranışlardan kaçınılması gerektiğinin altını çizdi.

Müşteriye servis edildikten sonra ise bu ürünlerin, “insan sağlığını tehdit edebileceği” göz önünde bulundurularak tekrar insanların tüketimine sunulmaması karşısında uyaran Emel Çirişoğlu,

“Burada yapılması gereken, insan tüketimine uygun olmayan ancak hâlâ yenebilir durumda olan yiyeceklerin hayvan barınaklarına ulaştırılmasıdır. İnsan tüketiminden çıkan ürünler gıda geri kazanımı hiyerarşisine göre hayvanların beslenmesi, endüstriyel kullanımlar, kompost üretimine yönlendirilebiliyor. Bu tür işletmelerde de servis sonrası ortaya çıkan gıda atıkları hayvanların besin ihtiyacını karşılamak için barınaklara veya mama üreten fabrikalara ulaştırılabilir” yorumunu yaptı.

İşletmelerde Tahta Bir Ekipmanla Karşılaşırsanız Dikkat!

Birçok restoranda tahta malzemeden yapılmış sunum ekipmanlarının kullanıldığını belirten Çirişoğlu, tahta ürünlerin temizliği iyi yapılamadığından hijyen açısından güvenilir olmadığını belirtti. Tahta ürünlerin üzerindeki yemek kalıntıları ve kesiklerin bakteri birikimine neden olduğuna vurgu yapan Çirişoğlu,

“Tahta ürünlerin temizliğinin yeterince iyi yapılmaması durumunda gıda zehirlenmeleri yaşanması olası bir ihtimal. Bu sebeple bir restoranda karşınıza tahta bir ekipmanla bir ürün sunulduğunda ürünü kendi sağlığınız için yeniden talep edebilirsiniz” dedi.

Haberin detayları için tıklayınız.


Haberler

Tüm Haberler