Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr


 “Et İşleme, Pişirme ve Sunum Teknikleri: Dry Aged ve Karkas Ayırma” Etkinliği Gerçekleştirildi!

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü tarafından “Et İşleme, Pişirme ve Sunum Teknikleri: Dry Aged ve Karkas Ayırma” isimli etkinlik gerçekleştirildi.
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü tarafından “Et İşleme, Pişirme ve Sunum Teknikleri: Dry Aged ve Karkas Ayırma” isimli etkinlik gerçekleştirildi.

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü tarafından üçüncü sınıf öğrencilerine yönelik bir etkinlik gerçekleştirildi. Etkinlik ders içi etkinlik kategorisinde olup “GMS313 Pişirme Teknikleri” dersi kapsamında düzenlendi. Etkinlik, 08 Kasım Çarşamba günü, saat 11.00’de, C blok mutfakta gerçekleştirildi. Etkinliğe üçüncü sınıf öğrencileri ile birlikte dersin hocası Öğr. Gör. Çağkan Güner, bölüm öğretim elemanlarından Doç. Dr. Murat Doğan, Arş. Gör. Emel Çirişoğlu ve Arş. Gör. Ayşe Seray Çetin de katılım sağladı. “Et Yiyelim” işletmelerinden Yiyecek İçecek Müdürü Aydın Madenoğlu, Şef Cihan Çakaroğlu, Steak Ustası Alper Say, Kasap Şefi Sezer Şirin etkinliğimizin konuklarındandı.

Etkinliğin konusu kuzunun bölümleri ve pişirme teknikleri idi. Bu kapsamda Sezer Şirin, bütün kuzuyu öğrencilerin önünde parçalarına ayırdı. Bu aşamada, Şef Cihan Çakaroğlu, parçalama işleminde dikkat edilmesi gerekenler, etin bölümlerinin mutfakta nasıl kullanıldığı, hangi yöntemlerle pişirebilecekleri üzerine detaylı bilgileri öğrencilerle paylaştı.

Konuk şefler, kuzu etinin yanında 28 gün boyunca tuz odasında bekletilmiş dana bonfileyi öğrenciler için pişirdi. “Dry aged” dediğimiz bu teknik, etin 28 gün boyunca bekletilip yaşlandırılması olarak tanımlanabilir. Etin suyunu kaybetmemesi için dinlendirilirken, ortamın nem sıcaklık gibi fiziksel koşullarına dikkat edilmesi gerekir. Izgarada pişirilen “dallas steak’ler” sunum için özenle tabaklandıktan sonra öğrenciler ve öğretim elemanları tarafından tadıldı.

Parçalanan kuzuların bir bölümü düşük ısıda, etin tamamen yağın içine gömülmüş bir şekilde, bol yağ içinde pişirme yöntemi olan “konfi” tekniği ile pişirildi. Yöntemin teknik ayrıntıları yine öğrencilere anlatıldı.
Konfi tekniği ile pişirilmek üzere fırına verilen etleri beklerken, kuzu pirzolalar hazırlanarak tadımı yapıldı. Kuzunun her bir bölümünü değerlendirmek için kalan kemikler, kemik suyu yapmak üzere ayrılırken, etlerde uygulanabilecek diğer pişirme yöntemlerinin üzerinde duruldu.

Etkinlik akışında, Yiyecek İçecek Müdürü Aydın Madenoğlu, konuk önünde servis tekniğini öğrencilere uygulamalı olarak anlatarak et sunumu yaptı.

Pişirme tekniklerinin anlatımı, servis yönteminin ve tabaklamanın anlatımının ardından C Blok bahçesinde konuklara plaket ve teşekkür belgesi takdim edildi. Toplu fotoğraf çekiminin ardından etkinlik sona erdi.

Etkinliğimize katılarak, öğrencilerimize değerli bilgilerini aktaran konuklarımıza teşekkürlerimize sunuyoruz.


Haberler

Tüm Haberler