Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr


 Yükseköğretim Kurulu tarafından “Gastronomi Enstitüsü” Kuruluyor!

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından düzenlenen Gastronomi Enstitüsü Çalıştıya’na birçok akademisyen, araştırmacı, şef, aşçı, işletmeci ve diplomat katılım sağladı.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından düzenlenen Gastronomi Enstitüsü Çalıştıya’na birçok akademisyen, araştırmacı, şef, aşçı, işletmeci ve diplomat katılım sağladı. 

YÖK bünyesinde uluslararası bir Gastronomi Enstitüsü kurulması hedefi ile 26 Aralık tarihinde bir çalıştay düzenlemiştir. Ankara’da bulunan Milet Kütüphanesinde düzenlenen çalıştaya katılım sağlayan sektörün önde gelen temsilcileri ve gastronomi alanındaki öncü akademisyenleri ortak bir vizyon belirlemek için toplam 12 madde üzerinden tartışmalar gerçekleştirdi.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Haldun Göktaş öncelikli olarak Türk mutfağının ne kadar zengin bir mutfak olduğunu vurguladı. Türkiye’deki Aşçılık ile Gastronomi ve Mutfak sanatları programlarını değerlendiren Prof. Göktaş, bu alanda toplam 133 programın aktif olduğunu belirterek “Program sayılarındaki hızlı artışın yanı sıra bu programların bulunduğu fakülteler de dikkate değer” şeklinde konuştu. Gastronomi ve mutfak sanatları bölümlerinin farklı fakülteler altında (Sanat ve tasarım, turizm, güzel sanatlar, mimarlık ve tasarım, uygulamalı bilimler) yer alması programların da farklı etkilenmesine yol açmaktadır. Gastronomi Enstitüsü’nün bu noktada söz konusu farklılıkların ortadan kaldırılmasında bir merkezi nokta olması hedeflenmektedir.

“Gastronomi Yükselen Değer”

Yükseköğretim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Arif Bilgin ise konuşmasında gastronominin dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yükselen bir değer olduğunun altını çizdi. Dolayısıyla gastronomiye olan bu artan ilginin hızlı ve düzensiz bir büyümeye neden olduğunu belirtti. Bilgin, gastronomi enstitülerinin dünyada da sınırlı örneği olduğunu ve tarım, gıda, turizm, diplomasi, ekonomi, eğitim, inovasyon, tasarım, kalkınma gibi alanların kesişim noktalarında kurulduğunu belirtmiştir. Ayrıca ülkemizde kurulacak olan Gastronomi Enstitüsü’nün aynı dünyada olduğu gibi disiplinler arası bir mantığa sahip olması gerektiğinin önemini belirten Prof. Bilgin, Enstitünün kültürel diplomasi, tarım, turizm ve eğitim olacak şekilde 4 temeli olacağını da bildirdi.

“Türk mutfağının markalaşması, kurumsallaşmasına katkı sağlayacak”

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Hümeyra Şahin Oktay ise kültürel diplomasinin öneminden bahsetti. Gastronomi alanında hayata geçirilen önemli projelerden biri olan “Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı” kitabı ile Türk Mutfağı Haftası’nın ilan edilmesi faaliyetlerinden söz eden Oktay, markalaşmanın önemine değindi. Ayrıca Oktay, Gastronomi Enstitüsü, Türk mutfağının markalaşma ve kurumsallaşmasına büyük katkı sağlayacağını belirtmiştir. 

Hazırlayan: Arş. Gör. Ayşe Seray ÇETİN



Haberler

Tüm Haberler