Gastronominin kültürel kodları
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Dekan Yardımcısı ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim elemanlarından Doç. Dr. Murat Doğan’ın yazısı Hotel Restaurant ...
Yürütücülüğünü Arş. Gör. Başak Lâle, Arş. Gör. Ceren İren, Arş. Gör. Eliz Mutlu Tekay ve Arş. Gör. Okan Kırbacı’nın gerçekleştirdiği “Yeşilin İzinde Sanat Sosyal Sorumluluk Projesi”, TEMA Vakfı ile iş birliği içerisinde, geri dönüşüm/sıfır atık konularının bir söyleşi ile gündeme getirildiği, doğal pigment yapımı ve atık kağıtların dönüştürüldüğü atölye çalışmalarıyla, ekolojik ve sürdürülebilir sanat-tasarım alanına katkıda bulunmayı ve çevreye duyarlı nesillerle toplumun çevre bilincini artırmayı amaçlamaktadır. Sosyal sorumluluk projesinin ilk etabı olarak söyleşide Songül Çağışlar misafir edilirken, ikinci etabında ise “Kolaj Atölyesi” düzenlendi. Düzenlenen atölyede eski dergi ve gazeteler kullanılarak gerçekleştirilen kolaj çalışmasıyla, öğrencilerin geri dönüşüm ve çevre bilinci kazanmaları amaçlandı. 29 Kasım 2023 tarihinde, saat 14.00’te, J Blok 260 Nolu Çizim Atölyesi’nde yaklaşık 35 Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencisinin katılımı ile gerçekleşti. Etkinlikte aynı zamanda Grafik Bölümü Bölüm Başkanı Doç. Dr. Metin Kuş ve Grafik Bölümü öğretim üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Nuri Sezer ve Dr. Öğr. Üyesi Erdem Çağla da etkinliğe katkı sağladı.
İnsan Doğanın Bir Parçasıdır
Atölye, öncelikle “Yeşilin İzinde Sanat” sosyal sorumluluk projesi düzenleyicilerinden biri olan, Grafik Tasarımı Bölümü’nden Arş. Gör. Ceren İren’in kolaj tekniği ile ilgili gerçekleştirdiği eğitim ile başladı. Öncelikli olarak kolajın sanat tarihindeki yerine dikkat çekilen sunuşta, kolajın 20. yüzyıl sanatında, ilk defa Kübistler tarafından bulunmuş olup, Dadaistler tarafından geliştirilmiş bir resim sanatı tekniği olduğu bilgisi aktarıldı. Kelime anlamı olarak kes-yapıştır anlamına da gelebilen kolaj, her türlü basılı malzeme yüzey üzerine yapıştırma işlemine denir. Ardından, kolaj uygulamalarının sanatsal anlamda ilk kolaj üreticilerinden Pablo Picasso’nun ve farklı sanatçıların eserleri öğrencilerle paylaşıldı. Eğitim sonrası öğrenciler gruplar halinde kolaj çalışmalarını gerçekleştirdi.
Son Etap Sergi
Projenin üçüncü ve son etabında ise atölye kapsamında öğrencilerin gerçekleştirdiği çalışmaların izleyicilere sunulduğu bir sergi düzenlenecek.
“Yeşilin İzinde Sanat” sosyal sorumluluk projesine katkıda bulunan tüm öğretim elemanlarımızı ve öğrencilerimizi tebrik ederiz.