Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr


 Sucukta Hileye Dikkat!

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Dekan yardımcısı ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim elemanlarından Doç. Dr. Murat Doğan Hürriyet’e verdiği röportajda sucuktaki hileler hakkında konuştu.
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Dekan yardımcısı ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim elemanlarından Doç. Dr. Murat Doğan Hürriyet’e verdiği röportajda sucuktaki hileler hakkında konuştu.

İstanbul Gelişim Üniversitesi(İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi(GSF) Dekan yardımcısı ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Doğan, sucukta yapılan hilelere karşı vatandaşları uyardı. Sosyal medyada son günlerde tartışma yaratan 3 kangal sucuğun 150 TL’den satıldığı görüntüler üzerine Gıda Mühendisi Doç. Dr. Murat Doğan “Temel olarak iyi olmayan etler kullanılıyor. Sakatat türü etler, hayvanın kullanılmayan yerleri, pankreası, midesi, bağırsaklarının bir kısmı. Kemiğin üzerindeki kıymayı tıraşlayarak kullanıyorlar, böylece maliyetleri düşürmüş oluyorlar. Kemik tozu da karışmış olan kıymalar kullanılıyor” diyerek konuya dikkat çekti.

Vatandaşların sucuğun görüntüsü ve rengine bakarak anlayamayacağı hileler olduğundan bahseden Doğan, bu hilelerin maliyet kaygısı ile yapıldığını da belirtti. Bu hilelerin sucukta kemik tozu, sakatat ve bitkisel proteinlerin kullanımı olduğu aktaran Doğan, bu hilelerin aynı zamandan halk sağlığını da tehdit ettiğini dile getirdi.

Doç. Dr. Murat Doğan gıdalarda tağşiş yani aldatmaca olarak adlandırılan duruma da değinerek  “Sucuk içerisinde kıyma ve baharat karışımından başka bir şey olamaz. Ancak tağşiş dediğimiz yani aldatmaca yapılan işler var. Merdiven altı üretim yerlerinde bunlar yapılabiliyor. Temel olarak aslında iyi olmayan etler kullanılıyor. Sakatat türü etler, hayvanın kullanılmayan yerleri, pankreası, midesi, bağırsaklarının bir kısmı. Et mezbahadan çıkıyor ve çıktıktan sonra kemikler kalıyor. Bu kemikler ya hayvan yemi olarak gönderiliyor ya da mama olarak yapılması için fabrikalara gönderiliyor.

Kemiğin üzerindeki kıymayı tıraşlayarak onu da kullanıyorlar, böylece maliyetleri hem düşürmüş oluyorlar kendilerince ama bunların hepsi yasak. Sağlık açısından da problemli şeyler. Ürünü normal fiyatıyla, piyasa fiyatıyla alıyorsanız, bilindik bir yerden alıyorsanız ve markanız da güvenilirse, bir sorun yaşayacağınızı düşünmüyorum. Onun dışında bir panayırda, herhangi bir etiketsiz ürünü aldığım takdirde bunları yaşama imkânım var” şeklinde konuştu.

“Tavuk Derisi Fazlaca Kullanılıyor”

Doğan, Türk Gıda Kodeksine göre sucuğun içinde tavuk eti yani kanatlı etinin bulunmaması gerektiğini belirtti. Fakat yine maliyeti azaltmak adına sucuk yapımında bolca tavuk derisi katıldığını hatta tavuğun kemikli kısımlar ile iç kısımlarının kıyma haline getirilerek eklendiğini de ekledi.

“Bitkisel Lifler Kullanılıyor”

Kemik tozlarının zararlı olduğunu belirten Doğan, yapılan denetimlerde bakanlığın ürün içindeki protein miktarına baktığını aktardı. Bu protein miktarının %13-14 olması gerektiğini de belirterek “Bu miktarın altındaysa etin yerine başka bir şey olduğu anlamına gelir. Bu noktada posa dediğimiz, bitkisel lifler, buğday, havuçların liflerini katıp içerisine suyla birlikte karıştırdıkları takdirde 1'e 6 yani 1 litre su içerisine 6 kilo o liften katıp, kıymanızla karıştırdığınızda 10 kiloya yakın bir sucuk elde ediyorsunuz 3 kiloluk bir kıymadan. Bol da baharat atınca maliyetler böyle düşürülüyor. Asıl sorun burada. Siz et yediğinizi düşünüyorsunuz, et proteini aldığınızı düşünüyorsunuz ama bildiğiniz posa yiyorsunuz” şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Doğan son olarak vatandaşların bildiği ve güvendiği yerlerden ürün satın alması gerektiğini altını çizerek etin fiyatının çok altında olan bir rakamda kilo sucuk satılıyorsa bir problem olabileceğini belirtti. Bu noktada tüketicilerin etiketlere bakması gerektiğini hatırlattı.

Haber kanallarında yayınlanan haberin detaylarına aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

Haber
Haber


Haberler

Tüm Haberler