Siber Şiddet Arenasında Şiddeti Anlamak

IV. Uluslararası Şiddeti Anlamak Kongresi’nde sözlü bildiri sunumu yapan İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Rabiya Saltik, siber şiddet arenasında beden aşağılama yoluyla gerçekleşen şiddet durumunu analiz etti.
Dr. Öğr. Üyesi Rabiya Saltik, 7-9 Ekim 2022 tarihlerinde, “Adolesan ve Şiddet” teması ile gerçekleşen IV. Uluslararası Şiddeti Anlamak Kongresi’nde “Siber Şiddet Arenasında Beden Aşağılama” başlıklı bildirisini sundu. Bir psikolojik şiddet türü olarak ele aldığı beden aşağılama, kendi bedenini başkasının bedeni ile karşılaştırarak eleştirme gibi tutumları siber alanlardaki görülme sıklığı üzerinden incelemiştir. Araştırma evreni olarak, ünlü kişilerin öncesi ve sonrası fotoğraflarını paylaşarak kullanıcıların yorumlarını soran bir Instagram hesabını seçen Saltik, 31 Ağustos 2022 tarihi itibariyle son beş gün içinde en çok beğeni ve yorum alan üç paylaşımın içerikleriyle örneklemini oluşturmuştur. İlgili tarihler arasındaki örneklem grubunda toplam 294 veri toplanarak veri seti tamamlanmış, nitel ne nicel içerik analizi yöntemi kullanmıştır. Çalışmada, sosyal medyada psikolojik şiddetin ve beden aşağılamanın yoğunluğunu resmetmek amacıyla araştırma verileri SPSS kullanılarak analiz edilmiştir. Saltik, analiz neticesinde, sosyal medyanın kullanıcı merkezli yapısının bir psikolojik şiddet türü olan beden aşağılamaya ortam hazırladığı sonucuna ulaşmış; beden aşağılamanın ise genellikle uzaktan eleştiri biçiminde gerçekleştiği bulgusuna erişmiştir. Beden aşağılamanın önüne geçilmesi için neler yapılabileceği üzerine yorumlarını sunumunda paylaşmıştır.

Şiddeti Önlemek Amacıyla Alan Yazına Katkı

Çağın en önemli sorunları arasında şiddetin de yer aldığını ifade eden Saltik, farklı türlerde şiddetin günlük hayattaki konumunu görebilmenin yolunun disiplinler arası alanlarda yürütülen çalışmalar yapmaktan geçtiğini belirtmiştir. Çalışmasıyla şiddetin önüne nasıl geçilebileceği sorusuna da yanıt arayan Saltik, “Yürütülen çalışma dijital ağlar aracılığıyla gittikçe yükselen psikolojik şiddet olgusunu önemli bir başlık özelinde ele alıyor. Alan yazına katkı sağlamasını ve mevcut problemlere ışık olabilmesini umut ediyorum.” diyerek sözlerini tamamlamıştır.

Dr. Öğr. Üyesi Rabiya Saltik’i çalışması için tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.