RTS’den İki TUBİTAK 2209-A Projesi Desteği!

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü’nden iki TUBİTAK 2209-A projesi desteklendi.
Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Rabiya Saltik ve Arş. Gör. Eda Türkay’ın danışmanlıklarında yer aldığı iki TUBİTAK 2209-A projesi desteklenmeye hak kazandı.

Dördüncü sınıf öğrencilerinden Reyhan Eftelya Turu ve Beyzanur Yüksel’in yürütücü öğrenci olarak yer aldığı Dr. Öğr. Üyesi Rabiya Saltik danışmanlığındaki proje, “Bir Yapay Zekâ Modeli Olarak ChatGPT’nin Fırsatlar ve Tehditler Zemininde Değerlendirilmesi” başlığıyla, 21. yüzyılda yükselişe geçen Chatbot modellerini merkeze almaktadır. Web sitelerinden sosyal medya platformlarına kadar birçok alanda kullanılan ve kullanıcılarla doğal bir dilde etkileşim kurmayı amaçlayan, yapay zekâ ile güçlendirilen bu modeller, beraberinde etik ve güvenlik sorunlarını da getirebilmektedir. Bu bağlamda, projenin amacı ChatGPT gibi bir yapay zekâ modelinin fırsatlarını ve tehlikelerini ayrıntılı bir şekilde incelemektir.

Yine dördüncü sınıf öğrencilerinden Hilal Tatar’ın yürütücü öğrenci olarak yer aldığı Arş. Gör. Eda Türkay danışmanlığındaki proje, “Gelenekselden Dijitale: Medyada Psikolog, Psikiyatrist ve Psikolojik Vaka Temsillerinin Dönüşümü” başlığıyla, geleneksel medyada ve dijital medyada yer alan yapımlardaki psikolog, psikiyatrist, danışan algılarını karşılaştırarak zaman içerisinde yaşanan dönüşümün nedenlerini bulgulamayı hedeflemektedir. Projeyle, psikoloji ve medya disiplinleri bir araya getirilerek ve hem geleneksel medyada hem dijital medyada üretilmiş psikoloji temelli yapımlar incelenerek karşılaştırmalı bir rapor sunulacak; bu rapor alanında uzman psikolog ve psikiyatristlerle birlikte geliştirilerek bilimsel bir çıktı ortaya konacaktır.

Öğrencilerimiz Reyhan Eftelya Turu, Beyzanur Yüksel ve Hilal Tatar’ı ve proje danışmanları Dr. Öğr. Üyesi Rabiya Saltik ve Arş. Gör. Eda Türkay’ı tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.