Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr


 Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü ÇAP Öğrencisi Hilal Tatar ile Röportaj!

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Hilal Tatar ile ÇAP yolculuğunu konuştuk.

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Hilal Tatar ile ÇAP yolculuğunu konuştuk:


Merhaba Hilal. Röportaj teklifini kabul ettiğin için teşekkür ederiz. Üniversitemiz bünyesinde İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi'nde Psikoloji ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde Radyo Televizyon ve Sinema ana bilim dalları bünyesinde eğitim öğretim hayatına devam etmektesin. Senin için sinema ve psikoloji alanları ne ifade ediyor, ÇAP yapmaya nasıl karar verdin?

Benimle röportaj yaptığınız için ben teşekkür ederim. 

Aslında psikoloji, benim için beni ve geri kalan her şeyi anlamlandırdığım, sürekli olarak hem kendi gelişen hem de beni geliştiren harika bir disiplin. Psikolojik sağlığın ne kadar önemli bir olgu olduğunu ve bunun yanı sıra aslında hep hissettiğiniz ama adını bilmediğiniz için hissettiğinizin farkında olmadığınız tüm o kıpırtılı şeyleri öğretiyor bana. Sinema ise bu öğrendiklerimi anlatabildiğim, kafamın içindekileri insanlara gösterebildiğim, kendimi açıklayabildiğim çok güçlü bir yol. 

Ben ÇAP yapmaya üniversiteye başlamadan önce karar vermiştim. Bu yüzden de İstanbul Gelişim Üniversitesi’ni seçtim. Lisenin ortalarında sinema alanında olmak istediğime karar verdim. Ama sonrasında psikolojinin beni ne kadar heyecanlandırdığını fark ettim. İkisini bir arada öğrenmeye karar verdim ve sürecim başlamış oldu. 

Sinema ve psikoloji ilişkisinde seni en çok ne heyecanlandırıyor? Disiplinler arası okuma yapmak isteyen öğrencilerimiz için neleri önerirsin?

Biraz önce bahsettiğim o kıpırtıları insanlarda da uyandırmak beni çok heyecanlandırıyor. Psikoloji beni büyülüyor ve sinema da bana insanları nasıl büyüleyeceğimi öğretiyor ve bunu yapabilmem için bana fırsatlar sunuyor. Ayrıca eğitim sürecimde de farklı bölümlerime farklı meslek eğitimlerimle konuk olmak da çok eğlenceli oluyor.

Disiplinler arası okuma yapmak isteyen öğrencilere önerim, öncelikle ilgili oldukları alanlara yönelmeleri olacaktır. Elbette birbirine yakın disiplinler size mesleki anlamda çok fazla şey katacaktır hatta aynı fakülteden bir bölümde ÇAP yapmak sizi ders yükü olarak da çok hafifletecektir ama farklı alanlar da size çok daha farklı yollar oluşturacaktır. O yüzden korkmayın. Net sınırların olmadığı bir dönemde yaşıyoruz ve böyle bir dönemde ÇAP gibi uygulamalar sizlere çok farklı fırsatlar yaratacaktır. Siz onları nasıl bir araya getireceğinizin yolunu zaten bulursunuz. 

ÇAP eğitimi sürecinin avantaj ve dezavantajları neler? Zorlanıyor musun? Tavsiye eder misin?

Kesinlikle tavsiye ederim. İki farklı diploma almak sizi birçok yerde öne çekecek bir avantaj. Bunun yanı sıra size iki farklı dünya, iki farklı yeti ve iki farklı karakter olma fırsatı da tanıyor. Bence bu eğlenceli ve büyük bir deneyim. Ama bu süreç muazzam bir yoğunluğu da beraberinde getiriyor. Sınav haftaları çok yoğun geçiyor. Hele de benim gibi sınavlara sınav haftası çalışmaya başlıyorsanız. Aynı günde beş sınava girdiğim, hatta aynı anda iki sınava girmek zorunda olduğum oldu. Bazen uykusuzluktan, okul numaralarımı yanlış bölüm sınavlarına yazdığım oluyordu. Evet, iki farklı okul numaranız ve iki farklı okul kartınız oluyor. Bu süreçte bana hem iki bölümden hocalarım hem de biricik arkadaşım Ceren çok yardımcı oldu. Ceren benim için psikoloji notlarını çok düzenli tutuyordu ve benimle paylaşıyordu. Ben de bu süreçte sinema projelerimi tamamlıyordum. O olmasa bu süreci bu kadar kolay tamamlayamayabilirdim.  Hocalarım, arkadaşlarım ve ben bir ekip gibi yürütüyoruz bu süreci o yüzden normal bir ÇAP öğrencisinden daha az zorlanıyorum ama evet çok zorlanıyorum. Fakat süreç bittiğinde kesinlikle bunların hepsine değmiş oluyor. Mükemmel bir network oluşturmuş oluyorsunuz. 

Mezun olduktan sonra hangi alanda, ne şekilde ilerlemeyi hedefliyorsun?

Aslında bu kısım benim için hala sürekli değişiyor. İki alanı da içine alan bir akademisyen olabilirim, psikologluk yapabilirim ya da tamamen sinema sektöründe ilerleyebilirim. Ama şu an için hala net bir planım yok. Aslında psikolojik, fantastik hikâyeler ve senaryolar yazmayı seviyorum. Ulaşılabilir terapinin zorunluluğunun farkındayım. Bu yüzden iki alanı da kendi dünyamda birleştirmek istiyorum. Sürekli farklı projeleri üst üste eklemeyi planladığım karma bir mesleki akış planım var şu an için.

ÇAP yapmak isteyen öğrencilere süreç öncesi için ve süreçte neler önerirsin?

Öncelikle süreci iyi takip etsinler. Ben ÇAP başvurusu yaptığım yıl Covid dönemiydi ve bölümün adı değişmişti, yanlışlıkla farklı fakültedeki Radyo, Televizyon ve Sinema bölümüne kaydedilmiştim. Tabii bu milyonda bir olacak bir karışıklık ama yine de süreçleri, tarihleri ve prosedürü iyi takip etmeniz gerekiyor. Sonrasında bu süreçten geçen tanıdığınız öğrencilerle ve bölüm sekreterlikleriniz ile sürekli iletişim halinde olmalısınız. Süreç başlamadan çok öncesinden hem de. Hatta ders seçimlerinizi de bu şekilde dönem dönem planlayabilirsiniz. Benim vereceğim en önemli tavsiye alabildiğiniz kadar ders almanız ve mümkünse önce en alt sınıftan başlayarak dersleri almanız. Derslerin çakışması gibi durumlar için öğretim üyeleri ile sürekli iletişim halinde olmalısınız. Onlar da sizin süreçlerinizi çok kolaylaştıracaktır. Benim iki bölümden hocalarım da bana bu konuda çok fazla yardımcı oldu. İkinci bölümünüzün devamının da ilk bölümdeki başarınıza bağlı olduğunu unutmayın. Zor bir süreç ama duruma çok hızlı adapte oluyorsunuz. Umarım onlar için de her şey çok güzel gider.



Haberler

Tüm Haberler