Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Mezunu Musa Can Servi ile Röportaj: Eğitimin Sektörel Hayata Yansımaları
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden geçtiğimiz yıl mezun olan Musa Can Servi, sektörde çalışmaya başladıktan sonraki sürece ve üniversitede aldığı eğitimin bu sürece katkılarına dair yorumlarda bulundu.
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden geçtiğimiz yıl mezun olan Musa Can Servi, mezuniyetinin ardından; T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ve TÜRSAK iş birliği ile düzenlenen 16. Geleceğin Sineması’nda yapım ve yapım sonrası desteği kazandığı kısa film projesi
Borçlu’nun çekimlerini tamamladı. Şu anda aktif olarak sektörde yer alan ve kamera asistanı olarak çalışan Musa Can Servi, sektörde çalışmaya başladıktan sonraki sürece ve üniversitede aldığı eğitimin bu sürece katkılarına dair yorumlarda bulundu.
- Sinema ve televizyon sektörü, bu alanda eğitim almadan doğrudan sektörde çalışmaya başlayarak da yer alabileceğiniz bir sektör. Sektör içerisinde bu anlamda, alanda eğitim almış ve almamış kişilerin oluşturduğu bir ikilik söz konusu. Siz aldığınız sinema ve televizyon eğitiminin sektörel anlamda bir etkisi olduğunu düşünüyor musunuz?
Üniversitede aldığım eğitim, özellikle teorik anlamda çok faydalıydı. Uygulama yapabilmek için setlere kıyasla daha az alanımız vardı. Uygulamalı derslerde edindiğimiz bilgileri sektörde deneyimleyerek pekiştirebiliyoruz. Derslerimiz genel olarak sinema üzerine sohbet, eleştiri, analiz de içerdiğinden o sohbetler esnasında da pek çok şey öğrenebiliyorduk. Üniversitede aldığım sinema ve televizyon eğitiminin, yıllardır sektörün içinde yer alan kişilerle sohbet ederken büyük kazanç sağladığını söyleyebilirim. Bu alanda eğitim aldıysanız sektöre girmeden önce bir arka plan oluşturmuş oluyorsunuz. Teorik anlamda kuvvetli olan bu arka plandan da sektörde sıklıkla faydalanıyorsunuz.
- Şu an eğitimi devam eden öğrencilere önerileriniz var mı?
Sektöre girmek için mezun olmayı beklememelerini söyleyebilirim. Bir yandan üniversitede eğitim alırken, bir yandan setlerde aldıkları eğitimin pratiğini yapmaları onları ileri taşıyacaktır. Bu durum sektörde bulunan diğer birçok kişiyle aralarında büyük farklar açacaktır. Eğitim – öğretim hayatı devam ederken sektörde çalışmak çok güç olacağı için yaz tatillerini değerlendirmelerini tavsiye ederim. Sette aktif bir şekilde çalışarak öğrenmek çok başka bir deneyim. Üniversitede sıkı arkadaşlıklar kurmalarını ve olabildiğince eğlenmelerini tavsiye ediyorum.
Mezun öğrencimiz Musa Can Servi’ye teşekkür ederiz.
Musa Can Servi’nin kısa filmi
Borçlu’yu izlemek için
tıklayınız.