Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr


 Öğr. Gör. Asiye Kübra Külünkoğlu İslamoğlu ile Röportaj Gerçekleştirildi

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) İç Mimarlık Bölümü Öğr. Gör. Asiye Kübra Külünkoğlu İslamoğlu ile kariyeri, pandemi sürecinin mekân tasarımına etkileri konusunda röportaj gerçekleştirildi.

•          Sizi kısaca tanıyabilirsek akademide ve sektördeki kariyer sürecinizden bahsedebilir misiniz?
 
Tabi ki ben Kübra. Bilgi Üniversitesi Mimarlık mezunuyum. Ardından master eğitimimi “Sürdürülebilir Mimarlık” alanına yoğunlaşarak tamamladım. Doktora eğitimimi ise yine “Sürdürülebilir Mimarlık ve Yapı” alanlarında araştırmalar yaparak devam etmekteyim. Sekiz yıldır hem sektörde şahsi mimarlık ofisim kapsamında hem de akademik alanda faaliyet göstermekteyim.
 
•          Kariyer planlamanızı yaparken sizi etkileyen faktörler ve alanınızı seçme sebepleriniz nelerdi?
 
Mimarlık alanında lisans mezuniyetimden sonra şantiye alanında görev yaparak sektörün yapım-inşa alanında tecrübe kazanma fırsatım oldu. Ardından kurduğum şahsi ofisim sayesinde ise yapılara, Yeşil Bina Enerji Sertifikasyon Uzmanlığım ile sertifikalar düzenledim. Hem ofis, hem de şantiye alanında edindiğim tecrübeleri akademik ortamda paylaşma isteği beni akademik kariyerimle buluşturdu. Mimarlığa duyduğum tutku ve heyecanı akademik alana aktarmaktan, mesleği öğrenmeye çalışan genç mimar adaylarıyla bir arada olmaktan çok büyük keyif almaktayım.
 
•          Sizin gibi bu alanda ilerlemek isteyen arkadaşlarımız için ne gibi tavsiyelerde bulunabilirsiniz?
 
Çok klasik olmasına rağmen ‘’ Denemekten Korkmasınlar!’’ tavsiyesi ilk söyleyeceğim öneri olacaktır. Hayatta karşılarına çıkan tüm fırsatları, sonuçları olumsuz da olsa denemekten korkmasınlar. Her deneyim ileride başvuracakları büyük bir tecrübeye dönüşecektir.

22

•          Mekân tasarımı üzerine konuşacak olursak çok genel bir ifade ile pandemi sonrası mekânlar sizce nasıl biçimlenecek?
 
Yaşanılan her şey insan hayatına iz bırakır. Hele de pandemi gibi tüm dünyayı etkisi altına alan bu değişim mutlaka yaşadığımız mekanlar üzerinde de bir etki oluşturacaktır. İnsanlar pandemi sırasında hiç olmadığı kadar konut mekânlarını kullanmaya başladılar. Konutlarımız artık hem ofisimiz, hem eğitim alanımız olarak bu süreçte dönüşüp ve değişmiştir. Pandemi ile uzaktan çalışmayı benimseyen birçok uluslararası ve ulusal firma kalıcı olarak uzaktan çalışma modelini benimsediklerini ilan etmişlerdir. Bu durum konut yapılarında aranan tercih kriterlerini de etkileyecektir. Bu nedenle, yeni üretilen konut mekânlarının metrekaresinin çok daha büyük önem kazanırken konut içerisinde ayrı bir çalışma alanının kurgulanması beklentiler arasında olacaktır.
 
 
•          Yaşadığımız bu dönemle birlikte kamusal alanları eskisi gibi kullanamayacağımız sosyal mesafenin gerekli olduğu bir dünyada, tasarımın belirleyicileri sizce neler olacak?
 
Mimarlık alanındaki uzmanlık alanım olan sürdürülebilirlik konusunun, bu alanda çok daha büyük önem kazanacağını düşünmekteyim.  Pandemik salgınları önlemenin en önemli kriteri toplu olarak kullandığımız kamusal alanların iyi filtrelenmiş mekanik sistemlerle hijyenik tutulmasıdır. Nano yapıya sahip malzemelerin daha sık kullanılacağı sürdürülebilir mekânlar bu dönem sonrasında tasarımın temel belirleyicisi olacaktır.
 
•          Pandemi sürecinde zorunluluk gereği olsa da uzaktan çalışmanın mümkün olduğu anlaşıldı, sizin de uzaktan sürdürdüğünüz bu online eğitim süreci ile ilgili olumlu/olumsuz görüşleriniz nelerdir?
 
Uzaktan eğitimin nasıl gerçekleştiğinin tecrübe edilmesi ile birlikte, bu eğitim modelinin olumlu ve olumsuz yanları da belirlenmiştir. Mimarlık eğitiminin özellikle proje uygulama dersleri kapsamında uzaktan olması beraberinde zorluklar getirse de özellikle teorik derslerin online olarak verilmesi öğrenciler tarafından olumlu karşılandığını gözlemledim. Bu süreçte derslerin video kayıtlarına istedikleri zaman ulaşabilmeleri sürece büyük kolaylık sağlamıştır. Pandemi döneminden sonra üniversite eğitiminin hibrit eğitim olarak devam edeceğini, Mimarlık eğitimi kapsamında Proje derslerinin yüz yüze, teorik derslerin online olarak devam edeceğini düşünmekteyim.
 
 
Katkılarınız için çok teşekkürler hocam.
 




Haberler

Tüm Haberler