Öğr. Gör. Esra Büyükemir Karagöz Design And Space Researches I (Tasarım ve Mekan Araştırmaları I) Dersinin Önemini ve İşleyişini Değerlendirdi

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı, İç Mimarlık ve İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı (İngilizce) Bölümlerinden Öğr. Gör. Esra Büyükemir Karagöz Design and Space Researches I (Tasarım ve Mekan Araştırmaları I) dersinin önemini ve işleyişini değerlendirdi.
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı (İngilizce) bölümünün önemli bir uygulamalı dersi olan Design and Space Researches I (Tasarım ve Mekan Araştırmaları I) dersi, 1. sınıflar için zorunlu bir derstir. Bölümlerine yeni başlayan öğrencilere tasarım ilke ve elemanlarını kullanarak kavramsal algılama becerisi kazandırmak, iki ve üç boyutlu uygulama çalışmaları yaparak kütle kompozisyonları ile iç-dış mekân algısı oluşturma konularını kapsamaktadır.

Dersin genel olarak amacı ve içeriği; tasarım elemanları ve çizim ekipmanlarını tanımlamak, tasarım ilkelerini açıklamak, çalışmaları serbest el çizim tekniği ve maketler ile anlatmak, 2 ve 3 boyutlu çalışmalarında tasarım ilke ve elemanlarını tanımlamak, perspektif algısını öğretmek, iç ve dış mekan algısını kullanarak tasarım ilke ve elemanlarını örneklemek olarak özetlenebilir.

Dersin önemi ve işleyişi ile ilgili dersin yürütücüsü Öğr. Gör. Esra Büyükemir Karagöz konu ile ilgili şu değerlendirmelerde bulunmuştur:

"Design and Space Researches I dersi iki ve üç boyut algısını öğrenmeye başladığımız, tasarım sürecinde bize yardımcı olacak elementleri öğrenmeye başladığımız bir ders. Dersin en önemli amacı bahsedildiği üzere iki ve üç boyutlu düşünebilmeyi öğretmek. Bu sebeple bize bu algıyı öğretebilecek temel perspektif çizimleri ya da tasarımın alt faktörleri yani tasarım prensipleri ve tasarım elemanları aslında ciddi bir öneme sahiptir. Çünkü; konsept tasarımınızın çekirdeği iken, prensipler ve elemanlar o çekirdeğe şekil ve yön veren faktörler konumundadır. Yani güçlü bir hayal gücü, teknik ile birleştiğinde ortaya bir tasarım çıkmaktadır. Dolayısıyla her ne kadar kuvvetli bir tasarım fikriniz olsa dahi tasarımı güçlendiren ve öne çıkaran bu alt faktörlerin üzerinde durmanız ve değerlendirmeniz kaçınılmaz olacaktır. Dersin işleyişinde öğrenilen serbest çizim, perspektif çizim gibi konular sonraki aşamalar için bilinmesi zorunluluk derecesinde önemli konulardır. Yine kütle kompozisyonları, iç-dış ilişkisi ve bunların model yapma yoluyla, yani deneyimleyerek öğrenilmesi mimari anlayışın yerleştirilmesinde büyük öneme sahiptir. Çizim, serbest çizim, model yapımı tekniklerinin tasarım prensipleri ve ilkeleri ile birlikte öğrenilmesi de eğitim ve meslek hayatının geri kalanı için çok önemlidir. Bu sebeple ileriki aşamalarda alınması gereken proje derslerinden önce bu dersin alınması büyük önem taşımaktadır."