Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER

Öğr. Gör. Cansu Sözer’den yeni yayın!

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı (İngilizce) Bölümü akademisyenlerinden Öğr. Gör. Cansu Sözer’in yeni makalesi yayımlandı.
Öğr. Gör. Cansu Sözer’in, "The Human Condition in the 21st Century: Body and Architectural Space in Contemporary Art" başlıklı makalesi, Bodrum Journal of Art and Design dergisinin 3. Sayısının 2. cildinde yayımlandı.

Öğr. Gör. Cansu Sözer, “The Human Condition in the 21st Century: Body and Architectural Space in Contemporary Art” başlıklı makalesi için şu açıklamalarda bulundu:

“Mimari uygulamalar, ekonomik güç yapılarının sürdürülmesine hizmet ederken, genellikle mekânın karmaşıklığını göz ardı etmekte ve fon sağlama amacıyla rasyonellik ve faydayı ön plana çıkarmaktadır. Bu durum, iklim krizleri ve gelir eşitsizliği gibi sorunları da devam ettirmektedir. Buna karşılık, sanat, aciliyet arz eden pratiklikten bağımsız olarak eleştirel bakış açıları sunar. Bu araştırma, çağdaş sanatçıların mekânı nasıl anladıklarını ve yarattıklarını inceleyerek, insan ve insan dışı varlıklar arasında yeni bağlar kuran bir mekânsal tasarım yaklaşımına ulaşmayı amaçlamaktadır. Araştırmanın kapsamında, bedene veya mekâna dair eserler üreten yedi çağdaş sanatçı seçilmiştir. Bedensel-mekânsal ilişkileri irdeleyen sanatçıların söylemleri, birincil kaynaklar olarak kullanılmaktadır. Araştırmada iki yöntem uygulanmaktadır: mantıksal tartışma ve benzetme yoluyla analiz. İkinci yöntem, metinsel söylemlerin analizi sırasında “karmaşık kelime haritaları” oluşturularak sanatçıların kavram ve taktiklerinden çıkarımlar elde etmeyi içermektedir. “Sanatçı topografyaları”, ortak temalar etrafında sömürü, baskı, kâr, sınırlar, ötekilik, özneleşme ve karmaşıklık gibi unsurları ortaya çıkaran kolektif bir “bilişsel topografya”ya katkıda bulunmaktadır. Sonuç bölümünde, sanatçı söylemleri ve bilişsel topografya temelinde alternatif bir mekânsal tasarım yaklaşımı için öneriler sunulmaktadır.”

Öğr. Gör. Cansu Sözer’i tebrik eder, akademik çalışmalarında başarılar dileriz.

Makale künyesi şu şekildedir:

Sözer, C., & Boyacıoğlu, C. (2024). The Human Condition in the 21st Century: Body and Architectural Space in Contemporary Art. Bodrum Journal of Art and Design, 3(2), 145-161. https://doi.org/10.58850/bodrum.1420382