Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr


 Mutfakta Bilim Var!

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Dekan yardımcısı ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Murat Doğan’ın Yemek Zevki Dergisinde popüler makaleler yazmaya başladı.

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Dekan yardımcısı ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Murat Doğan aylık yayınlanan Yemek Zevki Dergisinde aylık popüler makaleler yazmaya başladı.

Dr. Öğr. Üyesi Murat Doğan’ın “Mutfakta Bilim Var” başlıklı ilk makalesi derginin Kasım sayısında yayınlandı. Makalede, kimyasal karsinojenik bir madde olan asbest ve oxidane maddesi, 
bilimsel kelimelerin kullanılarak insanların yanıltıldığı, kimyasal maddelerin hatalı ve bilimsel yaklaşımdan uzak, kişisel düşünceler ile değerlendirilmesi gibi konu başlıklarına değindi.

Dr. Öğr. Üyesi Murat Doğan,

 
"Bir Gıda Bilimi ve Teknolojisi Uzmanı olarak 'oxidane' adlı kimyasalın kullanımının tamamaen yasaklanmasının mümkün olmadığı durumlarda çok sıkı kontrolünün sağlanması gerektiğini düşünüyorum.
Bu maddenin zararlarına isterseniz bir göz atalım:


Yoğun bir şekilde terlemeye ve kusmaya neden olabilir. Bu nedenle bilinç kaybı, halsizlik, bulantı-kusma, beyinde ödem, koma ve hatta ölüm görülebilir. Gaz haline geçtiğinde çok ciddi yanıklara neden olabilir. Gaz halinin uzun süre solunması veya sıvı halinin akciğerlere dolması ölüme yol açabilir. Doğaya büyük zararlar veren asit yağmurlarının ana faktörüdür. Erozyona yol açar. Otomobil frenlerinin etkinliğini azaltır. Ölümcül kanser hücrelerinin tümünde tespit edilmiştir.”

Bu kadar zararı olan bir maddednin hayatımızdan çıkarılması gerekmez mi sizce?

 "Açıkçası ben müptelasıyım ve istesem de onu hayatımdan çıkaramıyorum. Bence siz de çıkaramazsınız. Hatta bütün canlılar! Neden mi? Çünkü bu madde su! O olmazsa dünya olmaz, hayat olmaz...
Hadi bakalım bir başka kansere neden olan kimyasal maddeden söz edelim. Asbest...

Çok iyi tanınan kimyasal karsinojenik bir madde bu. "Türkiye'de içme sularımızın her litresinde milyonlarca lif asbest var." ve asbestin nasıl tehlikeli bir kanser yapıcı olduğunu biliyorsunuz değil mi? Bir bilim insanı olarak kesinlikle Türkiye'deki içme sularını tüketmeyin desem? Sizce doğru mu? İşin doğrusunu anlatayım. 
Suda asbest liflerinin olması doğal bir olaydır ve su kaynaklarının jeolojik yapısından dolayı kaçınılmazdır. Bazı bölgelerdeki içme suyunda asbest lif sayısı litrede 100 milyona kadar ulaşılabilmektedir. Asbest gerçekten kanser yapan bir maddedir. Ancak etkisini solunum yoluyla alınırsa gösterir. Ağız yoluyla alındığında karsinojenik etkisi olmadığı sayısız toksikolojik ve epidemiyolojik bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır.
Evet değerli okurlarım ne kadar kolay aldatılabiliyoruz değil mi? 
Bunları size biraz ironi yaparak anlatma nedenim, kolayca saptırılmış, saçma ve süslü bilimsel cümleciklerle insanların ve kamuoyunun nasıl yanlış düşüncelere sürüklendiğini göstermek..."

Dr. Öğr. Üyesi Murat Doğan, “Mutfakta Bilim Var” başlıklı makalesini şu sözlerle tamamladı:
 
"Konulara bilimsel yaklaşılmaması durumunda hatalı değerlendirmelere düşmek kaçınılmazdır. Kimyasal maddelerin insan sağlığı ve çevre üzerindeki zararlı etkilerinin toplum üzerindeki oluşturduğu haklı korku, bu hatalı değerlendirmeleri aslında besleyendir. Sıklıkla yapılan yanlış ise, kimyasalların zararı konusunda bilimsel gerçeklerden uzak kişisel görüşler bildirilerek bu konularda hassas olan toplumu tedirgin etmektir. Kısacası bilimsel temelden yoksun kulaktan dolma bilgi ile yapılan söylentiler toplumda korku salmaktadır. Kesinlikle bunlara aldanmayın…”



Haberler

Tüm Haberler