Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr


 Mezunumuz İç Mimar Berkay Kumaş Kırk Günde Kırk Bin TL Harcayarak Yaylada Taş Ev Yeniledi

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Mezunu İç Mimar Berkay Kumaş ile yenilediği taş ev hakkında röportaj gerçekleştirildi.

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Mezunu İç Mimar Berkay Kumaş, kırk günde kırk bin TL harcayarak Trabzon Maçka’da dedesinden kalan taş evi yeniledi. Mezun öğrencimiz ile yenilediği taş ev hakkında röportaj gerçekleştirildi.

Merhaba Berkay. Öncelikle kendinden bahseder misin?
Ben İç Mimar Berkay Kumaş, 24 yaşındayım. 2019 yılında İstanbul Gelişim Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü’nden mezun oldum ve şu anda İstanbul Kültür Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimimi devam ettiriyorum. Trabzonluyum ve İstanbul Bahçeşehir’de yaşıyorum.

Yayladaki taş evin tarihçesinden, konumundan ve mimari özelliklerinden biraz bahsedebilir misin?
Yayla evimizin hikâyesi aslında 1900’lü yılların başına dayanıyor. Dedemin babasından dedeme, dedemden de bize miras kalıyor. Ondan öncesinde ise Rumlar tarafından bir süre kullanıldığı söyleniyor fakat bu bilgiyi teyit etmek mümkün değil. Ev Trabzon’un Maçka İlçesi’nin Omela Yaylası sınırlarında yer alıyor. Burada rakım 2300 metre civarı. Ayrıca Trabzon’un merkezinden yaklaşık iki saatlik mesafede. Sümela Manastırı’na kuş bakışı 3 km uzaklıkta olduğunu düşünürsek kafamızda betimlemek daha kolay olacaktır. Mimari olarak ise yaklaşık 20 m2 olan evimiz tamamen 70 cm kalınlığında taş duvarlar ile çevriliydi. Pencere pervazlarının, kapı detaylarının ve çatının tamamı ahşap ile oluşturulmuştu. Tavanda yalıtım için ince sac kaplama kullanılmıştı fakat çok işlevsiz ve dayanıksızdı. Herhangi endüstriyel bir malzeme olmadığından evin sürekli onarılması ihtiyacı oluşuyordu.

Bu evi yenileme fikrinin çıkış noktası nedir? Nasıl başladı bu süreç?
Evin yıllar geçtikçe tahrip olmaya başlaması, onarılmaya muhtaç olması ve yaylaya gittiğimde kalacak yer ihtiyacımın olması bu işte beni harekete geçiren unsurlar oldu diyebilirim. Bu düşünce kafamda yer edindikten hemen sonra planlamalarımı yaptım ve harekete geçtim.

berkay kumaş ev1

Bize biraz yenileme sürecinden bahsedebilir misin? Bu süreçte bir iç mimar olarak karşılaştığın zorluklar neler oldu? Bu süreçte sana destek olan başka kimseler oldu mu?
Yayla evi yapım sürecini tamamen babam ile beraber üstlendik. Bu süreçte bizi en çok zorlayan unsur yaylanın çok uzak oluşu ve oraya ulaşım. Bir yapının hızlı oluşturulmasındaki en büyük etken çalışma süresinin fazla olması ve malzeme tedarikini düzenli yapabilmektir. Fakat yaylada kalma imkanımız olmadığı için her gün Maçka’ya inip çıkmamız gerekiyordu. Doğal olarak zamanımızın büyük bir kısmı yolda geçiyordu. Yük kamyonları ve nakliye araçları mesafe uzaklığı, yol bozukluğu ve kötü hava şartları sebebiyle ulaşım sağlayamıyorlardı ve tabii ki nakliye ve tedarikini kendi çabalarımla yapıyordum. Evin yapımı tam kırk gün sürdü. 2020 yılında yirmi gün, ardından 2021 yılında da yirmi gün babamla beraber tam zamanlı çalıştık. Bu zaman aralığının nedeni ise İstanbul’da yaşıyor olmamız ve Trabzon’a yaz aylarında gidiyor oluşumuz. Ayrıca hava şartlarını da unutmamak gerek. Trabzon’da mevsim fark etmeksizin aşırı yağışlar etkili oluyor. Yaylada merkeze göre yaklaşık üç kat daha fazla ve sık yağmur yağdığını düşünürsek bu işimi oldukça zorlaştırdı diyebilirim. Sekiz gün boyunca aralıksız yağmur yağan bir coğrafya…

berkay kumaş ev2

Başarılı bir iç mimar olarak, İstanbul Gelişim Üniversitesi GSF İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü’nde okuyan arkadaşlarına ne gibi tavsiyelerin olur?
İGÜ İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı öğrencilerinin her birinin çok şanslı olduğunu söyleyebilirim. Gün geçtikçe gelişen bir üniversitede eğitim görüyorlar ve üniversitenin gelişim sürecine kendileri de ayak uydurmalılar. Şahsen ben İstanbul Gelişim Üniversitesi’ne kaydolduğum günden, mezun olduğum güne bakacak olursam, hem kendimde hem de üniversitede ciddi değişiklikler ve gelişmeler olduğunu fark ediyorum. Üniversitenin tüm imkanlarından yararlanarak, aldığı derslere düzenli katılım sağlayarak ve seminer, workshop vb. etkinliklerde varlık göstererek kendilerini geliştirebilirler. Ayrıca eğitim hayatından sonra kendilerini diğer iç mimarlardan ayırt edilir hâle getirebilmek için tasarım düşünce ve yeteneğini geliştirmeleri gerekiyor. Bunu yapmanın müze gezmek ve literatür araştırması yapmak gibi birçok yolu var. Son olarak, her birinin hayatının en güzel dönemlerini yaşadıklarını ve bunu dolu dolu geçirmeleri gerektiğini hatırlatmak istiyorum. 

Mezunumuz İç Mimar Berkay Kumaş’ı tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.



Haberler

Tüm Haberler