Kısa ve Deneysel Etkinliği Gerçekleşti

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü’nün düzenlediği etkinlik serisi “Kısa ve…” devam ediyor. Etkinlik serisinin dokuzuncusu “Kısa ve Deneysel” başlığıyla gerçekleştirildi.
Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü’nün daha önce “Kısa ve Düşünceli”, “Kısa ve Komik”, “Kısa ve Ucuz”, “Kısa ve Akademik”, “Kısa ve Toplumsal”, “Kısa ve Teknik”, “Kısa ve Ayrılık” ve “Kısa ve Yaratıcı” başlıkları altında kısa film yönetmenlerini öğrencilerle buluşturduğu “Kısa ve …” etkinlik serisinin dokuzuncusu gerçekleşti. “Kısa ve Deneysel” başlığı ile gerçekleşen etkinliğe yönetmen Çağıl Saydam konuk oldu. Yoğun ilgi gören etkinlik, İstanbul Gelişim Üniversitesi Firnas Oditoryumu’nda gerçekleştirildi.

“Deneysel Sinema Küçük Bir Ekiple Keyifle Çalışma Fırsatı Sunuyor”

Dr. Öğr. Üyesi Emre Doğan’ın moderatörlüğünü üstlendiği etkinlik, Çağıl Saydam’ın “61 Sokak No:4” ve “Her Şey Canımı Sıkıyor” kısa filmlerinin gösterimiyle başladı. Gösterimlerin ardından başlayan söyleşide Çağıl Saydam, deneysel sinemanın ne ifade ettiğinden bahsetti. Deneysel sinemanın hem sınırlarından hem sınırsızlığından söz eden Saydam, Türkiye’de deneysel sinemaya yönelik bakışın gelişmemiş olmasından ve özellikle festivallerde bu konuda ciddi bir kafa karışıklığı olduğundan söz etti. Deneysel sinemaya meraklı öğrencilerin bu alanda üretim yapmak için nelerden faydalanabileceklerini belirten Saydam, kendi kişisel çalışma yönteminden bahsetti. Filmlerinin çekim süreçlerini de aktaran Saydam, çok küçük ekiplerle çalıştığından ve deneysel sinemanın en sevdiği yönünün küçük ekiplerle, keyifle çalışabilme fırsatı sunması olduğundan söz etti.

Öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Saydam, özellikle deneysel sinema alanında senaryo yazmak üzerine kafa karışıklığı olan öğrencilere farklı yöntemler önerdi.

Çağıl Saydam’a deneyimlerini bizlerle paylaştığı için teşekkür ederiz.