Doç. Dr. Murat Doğan’dan bir başarı daha!
Fakültemiz öğretim üyelerinden Murat Doğan Gıda Mühendisliğine ek olarak Turizm – Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında da Doçentlik unvanı aldı.
Sürekli Eğitim Merkezi (SEM) Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Emel Tozlu Öztay moderatörlüğünde gerçekleştirilen etkinlik saat 13:30’da başladı. SEM merkezi adına yapılan söyleşinin konusundan bahsedildikten sonra söz GSF Vekil Dekanı Prof. Dr. Şükran Güzin Ilıcak Aydınalp’e verildi. Aydınalp “İnsanlar evde kalınan süreçte kendi yaratıcılıklarını ve yeteneklerini keşfetti. Ailelerin ve öğrencilerin sanata olan ilgisi ve sevgisi arttı. Yani aslında pandeminin sanatı bir biçimde beslediğini söylemek mümkündür. Güzel sanatlara baktığımızda sanat devam etti ama bu devamlılık evrilerek gerçekleşti. Sergiler, müzayedeler, sanat galerileri, fuarlar online bir şekilde gerçekleştirilmeye başlandı. Müzelerde online turlar yapılmaya ve film arşivleri açılmaya başlandı. Dolayısıyla sanatın boyutu online platformlara kaydı. Güzel Sanatlar alanında bölümler pandemiden sonra çok popüler ve etkin, öğrenciler ise daha aktif olacaktır.” ifadeleriyle sözü bölüm başkanlarına bıraktı.
Pandemi sonrasında bölümlerinin ne durumda olacağını değerlendiren Bölüm başkanları sırasıyla söz alarak fikirlerini sundular.
Grafik Tasarımı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Metin Kuş “Pandemi sonrasında ülkemizde çok yaygın olmayan Home Office çalışma konsepti Grafik Bölümü için yaygınlaşacak. Ajanslar çalışanlarını zaten bu konsepte yönlendirdiler. Günümüzde artık evden çalışmaya başlayınca mekânların da bir önemi kalmadı. Bunun dışında freelance çalışma imkanları da artış gösterdi.” ifadelerini kullandı.
Doç. Dr. Metin Kuş sözlerine, ‘’İçinde yaşadığımız bu süreçte her alanda paradigma değişiklikleri oluyor ve her değişimin getirdiği avantajlar ve dezavantajlar söz konusu. Grafik Tasarımı alanında bu değişimi değerlendirecek olursak home office çalışma kültürü yaygınlaşacak. Bu durum esasen Grafik Tasarım alanında hep vardı fakat hayatın genel akışı içerisinde çok fazla söz konusu olamıyordu. Pandemiyle beraber ajanslar çalışanlarını evden çalışmaya yönettiler. Mekânlara ihtiyaç kalmadı ve daha fazla freelance çalışmayı mümkün hale getirdi. Pandemi öncesinde daha yerel bir sınırlama varken bu süreç, günceli yakalayabilmiş bir insanın evrenselliğini ön plana çıkarırken piyasadaki rekabeti yerelden evrensel bir düzeye çekti.’’ şeklinde devam etti.
‘'Pandemi son bulduğunda eğitim açısından mekânları daha etkili kullanabilme imkanlarına kavuşacağımızı düşünüyorum. Çünkü teorik kısımlarının online olarak yapılmasının çok daha etkili olacağı bir takım dersler var. Bu derslerin online olarak yürütülmesi bizim uygulamalı derslerimizi devam ettirebilmemiz açısından daha geniş mekânlar sunacaktır. Bu bağlamda teorik derslerin online olarak devam etmesi ile uygulamalı dersler için daha fazla mekân ve olanak bulabileceğimizi varsayıyoruz.’’
Pandeminin avantajlarını değerlendiren Doç. Dr. Metin Kuş, bir söyleşi ya da konferans kapsamında okulumuza davet edeceğimiz konuğumuzun önündeki coğrafi engellerin ortadan kalktığından ve online olarak düzenlenen etkinliklere dünyanın her yerinden çağırabileceğimiz konuklarımızla çok daha geniş bir iletişim ağı oluşturmanın mümkünlüğünden bahsetti.
Grafik Tasarımı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Metin Kuş, konuşmasını’’Yüz yüze olan iletişimden artık medya araçları aracılığıyla haberleştiğimiz bir zaman dilimine geçmiş bulunuyoruz ve bir takım araçlarla gerçekleştirdiğimiz bu haberleşme yöntemi tam da Görsel İletişim alanına girmiş bulunmakta. Söz konusu iletişimin görsel olarak tasarlanması gerekiyor. İletişimin yüz yüzeden bir takım medya araçlarıyla sağlandığı bir zaman dilimine geçilmesi, diğer bölümleri olduğu gibi grafik tasarım alanında da çok büyük bir ihtiyaç oluşturuyor. Bu durum, alandaki insanlar ve öğrenilerimiz için çok geniş çalışma alanları sunacaktır.’’ sözleriyle sonlandırdı.
Dr. Öğr. Üyesi Emel Tozlu Öztay, katılımları için GSF Dekan Vekili Prof. Dr. Şükran Güzin Ilıcak Aydınalp, Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Murat Doğan ve Bölüm Başkanlarına teşekkür ettikten sonra etkinlik sona erdi.