Doç. Dr. Murat Doğan’dan bir başarı daha!
Fakültemiz öğretim üyelerinden Murat Doğan Gıda Mühendisliğine ek olarak Turizm – Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında da Doçentlik unvanı aldı.
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), İç Mimarlık Bölümü Arş. Gör. Başak Lâle, Mimarlık Kültürü ve Mirası Araştırmaları Derneği tarafından, 9 Aralık 2023 tarihinde çevrimiçi olarak düzenlenen, Yüksek Lisans Tezleri Sempozyumu’na, 2021 yılında Hacettepe Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Anabilim Dalı kapsamında tamamladığı tez çalışmasından üretilmiş, “Su İle İlişkili Cumhuriyet Dönemi Ankara Gazinolarını Yeniden Okumak: Göl Gazinosu Üzerine Mekânsal Bir İnceleme” başlıklı bildiri sunumunu gerçekleştirdi. Arş. Gör. Başak Lale’nin çalışması, şehrin planlanmasından başlayarak, eğlence mekânlarının hem su ile hem de kentli ile sosyal etkileşimini, konvansiyonel ve kişisel arşiv verileri ışığında, Ankara’nın aile gazinoları özelinde ele alıyor.
“Cumhuriyet ideolojisinin ilk somut örneklerini barındıran planlanmış başkent…”
Arş. Gör. Başak Lâle’ye ait bildiride çalışmanın kapsamı şu şekilde aktarılıyor:
Başkent olmasının ardından, değişen gündelik yaşam ve modernleşen eğlence kültürünün önemli birer kanıtı olarak adlandırılabilecek olan aile gazinolarının, mimari açıdan özgün örnekleri Ankara’da inşa edilmiş ve 1990’lı yıllara kadar hizmet vermiştir. Bu eğlence mekânlarının kurak bir Anadolu kenti olarak tanımlanabilecek şehirde, su ile ilişkisinin incelenmesi yine dönem dâhilinde alınan mimari kararları ve modern başkentin sosyal yüzünün oluşumundaki fikirleri anlamak için önemlidir. Şehir planlanırken, halka açık havuz ve göller ön planda olmuş ve belirli gazinoların da içinde bulunduğu eğlence mekânları, su ile ilişkili olarak tasarlanmıştır. Dönem dâhilinde inşa edilmiş gazinoların çoğu günümüzde yıkılmış veya işlev değiştirmiş durumdadır. Ankara genelinde 1923-1990 yılları arasında faaliyet göstermeye başlamış gazino yapılarının detaylı listelenmesi ve su ile ilişkili olanların belirlenmesi, hem gazino eğlence fikrinin mekâna ve gündelik hayata yansımalarını görmek hem de bozkır kasabası niteliğindeki şehirde bu yapıların mekânsal olarak Ankara eğlence yaşamındaki yerini anlamak adına önem taşımaktadır.
Arş. Gör. Başak Lâle’nin sempozyum hakkındaki görüşleri ise şu şekilde:
“MİMAD, mimarlık/iç mimarlık tarihi, kültürü odaklı çalışmalara oldukça önem veren, bu çalışmaları bir araya getirip, destekleyen oldukça önemli bir oluşum. Düzenleme ve organizasyon tarafı bu denli önemli akademisyenlerden oluşan bir sempozyuma kabul almak, sunuş sonrasında olumlu geri dönüşlerle karşılaşmak benim için oldukça gurur verici…”
Arş. Gör. Başak Lâle’yi tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.