Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr


 Gıdalar Atığa Dönüşmesin!

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Elemanı Arş. Gör. Emel Çirişoğlu küresel bir problem olan gıda atıklarının önemine değindi.

Gıda atıkları dünya gastronomisinde hem yükselen bir trend hem de dünya ülkeleri açlık ve yoksulluk mücadelesinde etik bir sorun, bu soruna karşı artan farkındalık var ama çözüm ne zaman bulunacak?

Gıda atıkları geçtiğimiz her gün artarak çoğalan küresel bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bazı ülkeler durumun erken farkına varıp önlemlerini de erken almaya başladılar. Ancak bu önlemler yeterli seviyede değildir. Türkiye’de de artık ilgili sektörler denilebilecek yiyecek içecek hizmeti veren catering, restoran gibi işletmeler, gıda endüstrisi bu konuda bilgi sahibi, farkındalık oranı daha fazla arttı denilebilir.

Gıda atıkları konusunda farkında olunması gereken önemli bir nokta da gelişmiş ülkelerde gıda atıklarının nasıl azaltılacağı tartışılırken bir yandan dünyada 800 milyondan fazla açlık çeken insanların var olması. Bu noktada gıda atığı sadece küresel bir problem değil; aynı zamanda sosyal, etik ve ahlaki bir problem olarak da karşımıza çıkmaktadır.

Atığa dönüşmeden önüne geçebilmek önemli

Birtakım işletmeler gıda paylaşım uygulamaları ile yiyecekleri atığa dönüşmeden gün sonunda değerlendirmeyi umuyor. Böylelikle restoranlarda satılan yiyeceklere daha uygun fiyatlarla ulaşmak mümkün olurken gün sonunda gıdanın atığa dönüşmesinin de önüne geçilebilmekte.

Gastronomi dünyasında birçok şef gıda atıkları ve atıksız mutfak ile ilgili paylaşımlar yapmaya başladı.

Atık gıda sektörüne olumsuz anlamda katkı sağlayan sektörlerin başında yiyecek içecek sektörü gelmektedir. Personel sayıları, işletme içi yoğunluk, elverişsiz koşullar, bilgi eksikliği, desteğin olmayışı gibi birçok faktör buna yol açmaktadır. Bu konuda son zamanlarda şefler arasında da yayılan bilinç, sosyal medya paylaşımları, duyarlı müşteriler mutfak şeflerini yeni önlemler almaya teşvik etti. Atığa daha çok dönüşebilecek ürünler ile alternatif tarifler geliştirmeye başlandı. Başlangıçta insan tüketimine yönelik olmayan diye tabir edilen sebze ve meyve kabukları; renklendirici, aroma verici maddeler olarak veya kabuklu alternatif reçeteler ile ürünü kabuğuyla kullanarak çöpe gitmesinin önüne geçmeye çalışan şefler de bulunmakta.

Geri dönüşüm önemli

Bazı işletmeler mutfaklarından çıkan meyve sebze atıklarını kompost üretimi ile tekrar mutfağa kazandırmaktadır. Böylelikle işletme mutfağından çıkan atık geri dönüşüme kazandırılarak tekrar mutfakta kullanılmakta; bu sayede çöpe giden miktarın önüne geçilebildiği gibi işletmeye ekonomik faydalar da sağlamaktadır.

Geri dönüşüm uygulamaları işletmeler tarafından çöpe atmaktan daha maliyetli görünebilir. Ancak atıkların geri dönüşümünü sağlamak düşünülen kadar zor değil. Bunun için artık işletmelerde bulundurulabilecek boyutlarda kompost cihazları üretilmiş durumda. Tek çözüm bu da değil tabii ki. Bu konuda destek veren belediyeler de var. Bu belediyelere yakın işletmelerin bu anlamda atıklarını biriktirmesi daha kolay olabilecektir. Tabii burada atık biriktirirken de dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmakta. Kompost kalitesini artırmak için atığın kaynağında ayrı olarak biriktirilmesi gerekmektedir.

Unutmamalıyız ki atığın çevreye verdiği zarar alınacak önlemlerin maliyetinden çok daha büyüktür!




Haberler

Tüm Haberler