İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) öğretim elemanlarından Öğr. Gör. Tarık Babayiğit'in küratörlüğünde hazırlanan tekstil baskı ve el sanatları çalışmalarından oluşan 'Genç Ustalar Karma Sergisi' açıldı.
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü öğrencilerinin tekstil baskı ve el sanatları çalışmaları Gelişim Sanat Galerisi'nde sergilenmeye başlandı.
Genç Ustalar sergisinin açılışı saat 14.00'de, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. İsmet Çavuşoğlu ve sergi küratörü bölüm öğretim elemanlarından Öğr. Gör. Tarık Babayiğit'in konuşmaları ile gerçekleşti.
Prof. Dr. İsmet Çavuşoğlu, "Ünlü sanatçıların paralelinde zaman zaman Genç Ustalar’a da galerimizde yer vermemiz gerektiğini önemsiyoruz. Rönesans Dönemi'nde usta- çırak ilişkisi ile ünlü sanatçıların atölyelerinde yetişen gençlerin de daha sonra ünlü olduklarını biliyoruz. Tıpkı yüksek rönesans ustası Leonardo da Vinci’nin de o dönemin ünlü ustası Andrea del Verrocchio’nun atölyesinden yetiştiği tipik bir örnektir. Bizim genç ustalarımız Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü'nde uzman öğretim elemanlarımızın yanında şekillendiler. Küratör Öğr. Gör. Tarık Babayiğit’in genç ustalardan seçmiş olduğu tekstil, kumaş, çeşitli baskı teknikleri uygulanarak oluşan tasarımları/eserleri bu zengin sergide görmekteyiz. Aslında her eser bir tasarımdır tektir, özeldir, bilgi, yaratıcı gücünü kullanabilme ve deneyim gerektirir. Sergiye 24 genç sanatçı katılmaktadır. Toplam eser sayısı, 90’ın üzerindedir" diye konuştu.
Çavuşoğlu, günümüz sanatsal mekanlarında artık çok farklı malzemelerden oluşan resimler, enstalasyonlar, hepaningler veya farklı iç ve dış mekanların sanat alanına/eserin bir parçasına dönüştürülmesini gördüğünü söyledi. Çavuşoğlu açıklamasına şöyle devam etti: "Çağdaş sanatın konseptüel / düşünsel boyutu çok güçlüdür. Farklı yaklaşımlar ile eleştirel, politik, estetik ağırlıklı, felsefi, lirik, epik, basite indirgeme vb. eserler görmekteyiz. Tek sözle sanat bir sentezdir, bu sentezi sanatçı kendisi oluşturmaktadır. Daha önce konvansiyonel tasarımlarda taşıyıcı olarak sadece tuval, ahşap, kontraplak, duvarlar, camlar kullanılıyordu. Günümüzde artık metal plakalar, aynalar, borular, eski kapılar, hazır endüstriyel ürünler vb. sanatçının uygun gördüğü her şey sanat ürünü için kullanılabilmektedir."
Bu sergide genelde farklı kumaşlar üzerine çalışmalar gördüğünü belirten Çavuşoğlu, "Tasarımların bir kısmı tekstil sanayisine yönelik çoğaltılabilir eserlerdir. Artık bizler izleyici olarak sanatsal mekanlarda farklı tasarımlar görmeye alıştık, bununla beraber algılama gücümüz de doğal olarak değişti diye düşünüyorum. Sergi 5 Nisan'a kadar izleyicilere açık kalacaktır" dedi.