Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr


 Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nde Uygulama Derslerine Bakış!

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, müfredatındaki uygulamalı dersler ile öğrenciler keyifli şekilde ders işlerken onların gelişimlerini de desteklemeyi hedefliyor.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, teorik derslerin yanında uygulama ağırlıklı bir bölüm olarak bilinmektedir. Bu sebeple, müfredatta temel uygulama tekniklerinden dünya mutfaklarına kadar öğrencilerin uygulama yapabilecekleri dersler yer almaktadır. Böylelikle öğrenciler uygulama dersleri ile el becerilerini geliştirme ve öğrendikleri teknikleri uygulama fırsatı yakalamaktadır. Söz konusu derslere ait bilgiler kısaca aşağıda verilmiştir:


GMS102 Miksoloji

Bu dersin amacı: İçeceklerin tarihi ve gelenekleri, alkollü ve alkolsüz içeceklerin türleri, üretim yöntemleri ve hazırlanışları hakkında bilgi vermek, içecek servisi yöntemleri, çeşitli içeceklerin servisinin öğrenilmesi, içeceklerde duyusal değerlendirme, gıda hazırlanmasında kullanılan içecekleri öğrenme ve bar yönetimi dersin temel amaçları arasındadır.

Bu dersi alan öğrenciler;
  • Alkollü ve alkolsüz içeceklerin özelliklerini tanımlar.
  • Alkollü ve alkolsüz içeceklerin üretim yöntemlerini, özelliklerini ve hazırlanışlarını bilir.
  • Kokteyl sunumunun inceliklerini bilir.
  • Yiyecek üretiminde çeşitli içecekleri kullanır.
  • Alkol servis ile ilgili üç temel hukuki sorunları bilir.
  • Üçüncü şahıs sorumluluk yasalarını ve bar ve içecek hakkında yasaları bilir.

GMS211 Mutfak Uygulamaları I ve II

Bu derslerin amacı: Öğrencilere temel mutfak becerileri ve çeşitli yiyecek gruplarının hazırlanış süreçleri hakkında uygulamalı bilgi ve beceri kazandırmaktır. Ayrıca temel pişirme tekniklerinin uygulanması ile mutfak hazırlıkları ve reçetelerin zamanlama açısından etkin kullanımının sağlanarak temel bazı yiyeceklerin hazırlanması ve sunulmasının öğretilmesidir.

Bu dersi alan öğrenciler;
  • Standart reçeteleri uygular.
  • Temel doğrama ve pişirme tekniklerini ihtiyaca göre uygular.
  • Temel sos ve stokları içerik, renk ve kıvamına göre kategorize eder.
  • Malzemelerin özelliklerine göre doğru pişirme tekniğini seçer.

GMS216 Unlu Mamüller ve Çikolata Sanatı

Bu dersin amacı: Gıda işletmelerinde kullanılan temel unlu mamüllerin hazırlanması için gerekli uygulamalar da dâhil olmak üzere öğrencilere çeşitli beceriler ve teknikler kazandırmaktır.

Bu dersi alan öğrenciler;
  • Öğrenciler unlu mamüller reçetelerini tanır.
  • Öğrenciler unlu mamüllerin muhafazası ile ilgili karar verir.
  • Öğrenciler unlu mamülleri kategorize eder.
  • Öğrenciler çikolata ve çikolatalı ürünler üretir.

GMS311 Türk Mutfağı I ve II

Bu derslerin amacı: Tarih boyunca farklı kültürlerden etkilenen Türk yöre mutfaklarının teorik ve uygulamalı olarak çalışılması ile geleneksel Türk Mutfağı reçetelerinin günümüzün modern şartlarında uygulanması amaçlanır.

Bu dersi alan öğrenciler;
  • Türk mutfağının kültürel temelleri arasında bağlantı kurar.
  • Türk beslenme alışkanlıklarına ilişkin rapor çıkarır.
  • Türk yöresel mutfaklarına ait reçeteleri yeniden düzenler.
  • Bölge bazında yöresel mutfaklara ait ürünler hazırlar.

GMS313 Pişirme Teknikleri

Bu dersin amacı: Öğrencilere gastronomi alanında pişirme teknikleri, farklı pişirme tekniklerinin beslenme ve besin ögeleri ile sağlık üzerine etkileri konusunda temel bilgi ve becerileri kazandırmaktır.

Bu dersi alan öğrenciler;
  • Pişirme tekniklerini beslenme, besin ögeleri ve sağlık üzerine etkileri açısından yorumlar.
  • Pişirme tekniklerinin temel ilkelerini ve kuramlarını açıklar.
  • Pişirme teknikleri ve mutfakta dikkat edilecek iş güvenliği ilkeleri arasındaki ilişkiyi açıklar.
  • Sağlık, fizyolojik gereksinimler ve beslenme alışkanlıklarına göre uygun pişirme tekniğine karar verir.
  • Farklı pişirme tekniklerinin gıdaya olan fiziksel, kimyasal ve duyusal etkilerini karşılaştırır.

GMS314 Dünya Mutfağı

Bu dersin amacı: Öğrencilere dünya çapında belli başlı mutfaklar hakkında detaylı bilgiler vererek bu mutfaklar hakkında uygulamalı çalışmalar yapmaktır.

Bu dersi alan öğrenciler;
  • Avrupa'nın önde gelen mutfak anlayışları hakkında tasarım yapar.
  • Kuzey, Güney ve Orta Amerika mutfak özelliklerine uygun reçeteler geliştirir.
  • Dünya mutfaklarına özgü temel yiyecek hazırlama ilkelerini listeler.
  • Orta doğu mutfak kültürüne özgü yemekleri isimlendirir.
  • Dünyanın önde gelen mutfaklarının özelliklerini karşılaştırır.


Haberler

Tüm Haberler