Doç. Dr. Murat Doğan’dan bir başarı daha!
Fakültemiz öğretim üyelerinden Murat Doğan Gıda Mühendisliğine ek olarak Turizm – Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında da Doçentlik unvanı aldı.
Sektör Buluşmaları: Ekrem Doydu ile Kuş bakışı Türkiye” isimli etkinlikte Türkiye’nin en büyük drone çekimi projesi olan Kuş Bakışı Türkiye filmi projesi ışığında drone pilotluğu ve havadan çekimlere yönelik söyleşi gerçekleştirildi. Etkinlikte öncelikle yönetmenliğini Ekrem Doydu’nun üstlendiği “Kuş Bakışı Türkiye” belgesel film projesi üzerine bir konuşma gerçekleştirildi. Doydu, bu projenin ortaya çıkış öyküsünden ve neden drone ile havadan çekimlerle gerçekleştirildiğinden bahsederek “Ülkemizin güzelliklerini hep alışık olduğumuz açılardan görüyorduk. Gelişen teknolojiyle birlikte bir kuş misali gökyüzünden görme fikri beni çok heyecanlandırıyordu. Bu fikrin üzerine gittim ve hayata geçti” dedi. Türkiye’yi havadan görme fikrinin drone teknolojisinin çıkışından öncesine dayandığını belirten Doydu, 81 ili bu filmden önceye kadar kimsenin “havadan” izlemediğini belirtti. Ayrıca 81 ilin de ayrı bir güzellik olduğunu ve mutlaka farklı bir gözle görülmesi gerektiğini belirterek genellikle turistik yerlerin drone ile havadan çekilmiş görüntülerinin olduğunu ama daha önce tüm Türkiye’nin bu denli görülmediğini söyledi.
“Tüm Türkiye’nin tek projede bu denli gösterildiği ilk iş oldu”
Doydu, Türkiye’nin güzelliklerini merak edenlere izlemeye doyum olmaz görüntüler sunan bu belgeselin tüm Türkiye’nin tek projede bu denli gösterildiği ilk iş olduğuna dikkat çekti. Belgeselde drone ile çekilmiş görüntülerin oturulan yerden ülkenin dört bir yanını kuş bakışı görüntülerle izlenmesine imkan sağladığını belirtti ve 2014 yılında projelendirilerek 2017 yılında hayata geçirilen belgeselin, çekimlerinin 90 kişilik dev bir ekiple gerçekleştirdiğini sözlerine ekledi.
Tüm şehirleri bizzat gördüğünden ve çekim yaparken vitrin olarak öne çıkarmayı tercih ettikleri görüntülere yoğun bir araştırma süreci sonucunda karar veren Doydu, turist rehberleriyle iş birliği yaptığından ve tarihi ve doğal güzelliği olan, insanlara yukarıdan güzel görsel verecek yerleri tespit etmek için çalıştıklarından bahsetti. Bu araştırmanın sonucunda ortalama her ilden on beş bölge çıkardıklarını söyledi.
“İzin Almak Çok Zordu”
Doydu, son olarak sözlerine Drone pilotluğu ve hava çekimlerinin zorluklarından bahsederek devam etti. Bu noktada izin sahibi olmanın bile kimi çekimlerde güçlükler yaşanmasına engel olamadığını belirterek: “İzin almamıza rağmen her şehre özel bir zorlukla karşılaştığımız oldu. Iğdır'da bir köy korucusu bizi yanlış anlayıp drone’larımızı tüfekle vurarak düşürdü mesela. Elazığ'da polis özel harekat ekipleri tarafından güvenlik gereği gözaltına alındığımız da oldu. Sonra niyetimiz anlaşılınca güzel bir şekilde uğurlandık. Yine Osmangazi Köprüsü'nde sinyalimiz etkilendiği için drone’muz suya düştü. Bunun gibi sıkıntılar yaşadık” dedi.
Projelerine devam edeceğini belirten Ekrem Doydu’nun etkinliği öğrencilerden gelen soru ve cevapların ardından sonlandırıldı.
Ekrem Doydu’ya teşekkür ederiz.