Dr.Öğr. Üyesi Yaprak Özel ve Dr.Öğr. Üyesi Zerrin Funda Ürük Plastik Malzemenin Mobilya Tasarım ve Biçimlendirme Sürecine Etkisini Değerlendirdi
İstanbul Gelişim Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Yaprak Özel ve İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Zerrin Funda Ürük, "Plastik Malzemenin Mobilya Tasarım ve Biçimlendirme Sürecine Etkisini" değerlendirdi.
Boyutu, oluşumu, sağladığı konfor ile insana güzellik sunan yaşam alanlarının vazgeçilmez unsuru ve tamamlayıcısı mobilyaların biçimlenmesi; kullanım alanlarına, kullanıcı istek ve ihtiyaçlarına en iyi cevap verebilecek niteliklere, seçim ve çözümlemelere bağlıdır. Bu nedenle çok çeşitli özellikte; renkte dokuda biçimde olabildiği gibi çok farklı malzemelerle de üretilebilmektedir. Kullanıcı istek ve ihtiyaçları biçimlenmede en etkin faktörlerden biri olsa dahi ana işlevi olarak ortaya konan “bu mobilya ne için kullanılacak” sorusunun cevabı her zaman için tasarım aşamasında ilk çözümlenmesi gereken soru olarak karşımıza çıkmaktadır.
Ana işleve cevap vermek “ne için kullanılacak” bir mobilya tasarlanacak sorusunun cevaplanması aşamasında; biçim oluşturmak için etkin bir diğer faktörde kullanım alanına da bağlı olarak değişebilen malzeme seçimidir. Mobilya tasarımında doğal ve yapay olarak iki grup malzeme kullanılabilmektedir. Maliyet ve uygulanabilirlik, kullanım alanına bağlı olarak ek istenen özelliklere sahip olabilme (taşınma sökülme takılma gibi) malzeme seçimini tasarımla ortak bir payda da birleşerek etkilemektedir. Ahşap, cam, metal, doğal taşlar, kompozit malzemeler, yapay ahşaplar ve plastikler mobilya tasarım ve üretiminde kullanılmaktadır. Yeni teknolojilere en hızla yanıt verebilen ve bazı gruplarının deneme yanılmaya en çok pay bırakan malzeme olarak plastik malzemeler öne çıkmaktadır.
Satyendra Pakhalé- FISH CHAIR, fiber takviyeli plastik arkadan görünüş sarı
Satyendra Pakhalé- FISH CHAIR, fiber takviyeli plastik yandan görünüş kırmızı
Mobilya tasarım ve üretim sürecinde kullanılan diğer malzemelere nazaran pek çok farklı biçimsel imkân sunan plastik malzemenin mobilyanın tasarım ve biçimlendirme sürecindeki etkileri şöyle sıralanabilir:
-
Biçimlendirmede organik formların tasarıma yansıtılmasında rahatlık ve detaylarda kolay çözümlemeler sunmaktadır. Tek parça bir levhayı istenildiği gibi bükerek veya kıvırarak istenilen biçim oluşturulabilmektedir. Eğer kalıbı yapılabiliyorsa, dayanıklı bir mobilya, plastik malzeme sayesinde üretilebilmektedir.
-
Boyut küçültme, istiflenebilirlik ve kolay temizlenebilmektedir.
-
Düşük maliyetlidir. Seri üretime uygundur. Tek bir kalıpla yüzlerce adet aynı biçimden, aynı kalitede üretilebilmektedir.
-
Malzemenin hafiflik özelliğinden dolayı, kullanım kolaylığı sağlamaktadır.
-
Plastik malzeme ile üretilen mobilyalar iç mekân ve dış mekân kullanımına uygundur.
-
Şeffaflık özelliği sayesinde mekân içindeki mobilya yükü azalır ayrıca mobilya mekânın aydınlatılmasında da kullanılabilmektedir.
-
Plastikler doğada yok olmamaktadır. Ancak tasarımcılar yeni plastik tipleri üreterek bu sorunun üzerine gitmektedir. Doğada kullanılıp atıldıktan sonra yok olan pet şişe geliştirilme aşamasındadır. Mevcut var olan atık haldeki plastiklerin büyük bir kısmı gerek enerjiye gerekse yeniden eritilerek yeni mobilya ve ürünlere dönüştürülebilmektedir. Plastik Malzeme tipine bağlı olarak geri dönüştürülebilirdir. Ayrıca atık haldeki plastiklerin yok edilmesi üzerine de çalışmalar sürmektedir.
Zaha Hadid-KUKI CHAIR, yuvarlak levha plastik
Zaha Hadid-KUKI CHAIR, yuvarlak levha plastik arkadan görünüş