Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr


 Dr. Öğr. Üyesi Zerrin Funda Ürük Pandeminin Yaşam Alanlarına Etkisi Üzerine DHA’ya konuştu

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Zerrin Funda Ürük, pandeminin yaşam alanlarına etkisi üzerine DHA’ya konuştu.
Etkisini hayatımızın her alanında hissettiğimiz Covid-19 pandemisi birçok sektörde değişikliklere neden olduğu gibi hiç şüphesiz yaşam alanlarımızdaki mekân kullanım alışkanlıklarımızı da derinden etkiliyor. İş yerlerinden alışveriş merkezlerine, mağazaların iç mekân kurgusundan restoranlara kadar birçok farklı alanda pandeminin etkilerini gözlemlemek mümkün. Konu ile ilgili DHA’ya konuşan İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Zerrin Funda Ürük, kitlelerin kullanım alışkanlarının değişmesine bağlı olarak ileride iç mekân kurgularının da büyük ölçüde değişeceğini söyledi.

İç Mimarlık Eğitiminde Neler Değişti?

Pandeminin bütün sektörleri fazlasıyla etkilediğini hatırlatan Ürük, ilk olarak iç mimarlık eğitimindeki güncellemelerden bahsetti:

“[…] Ama iç mimarlık mesleği özelinde baktığımız zaman oldukça fazla şeyin değişebileceğini gözlemliyoruz. Biz daha önce evrensel tasarım kriterlerine göre mekânlarımızı tasarlardık. Gerçi yine aynı şekilde tasarlıyoruz ama pandemi dönemi sürecinde sosyal mesafe kriterleri ortaya çıktı. Dolayısıyla sosyal mesafeleri yaklaşık 1,5-2 metreyi geçmeyecek şekilde ayarlamaya çalışıyoruz. Ev, okul, ofis, hastane, otel gibi iç mekânların düzenlemelerine bakmaya başlayacağız.”


“İç Mekân Kurguları Değişecek”

Pandemi ile birlikte mağazalara alınan müşteri sayısı kısıtlamaları ve hijyen kurallarına dikkat çeken Ürük, bu durumun iç mekân tasarımı sürecine olan etkilerine yönelik ise şunları söyledi:

“En basitinden bir mağazayı ele alabiliriz. Reyonlara girerken bile 10 kişiden fazla kişiyi içeri almıyorlar. Biz başka bir çağa geçtik. Biz buna dijital çağ diyoruz. Bu yeni dünya ile birtakım virüsler, başka varyasyonlar da çıkacaktır diye düşünüyorum. Şu anda bile maskeye alıştık ve ona göre hareket ediyoruz. Bu süreç içerisinde hafif hafif de olsa mekânlarda, restoranlarda, mağazada ya da başka yerlere gittiğimizde bu kriterleri görmeye başlıyoruz. Yavaş yavaş, sırayla insanlar içeri alınıyor. Deneme kabinlerine girildikten sonra yeniden bir dezenfektasyon işlemi yapılıyor. Şu anda elle yapılan bu işlemler, belki daha sonra iç mekân kurgularını değiştirecek”.


“Evde Çalışma Mekânı Kavramı Oluştu”

Son olarak pandemi ile birlikte milyonlarca kişinin evden çalışma sistemine geçtiğini hatırlatan Ürük, çalışanların evlerinde ofis olarak kullanabilecekleri yeni mekânlar yaratmaya başladıklarını şu sözlerle ifade etti:

“Hepimiz evlere kapandık. Toplantıları, eğitimleri evden yapıyoruz. Ancak herkesin evinde bir çalışma odası olduğunu zannetmiyorum. Pandemi ile birlikte evde ‘çalışma mekânı' kavramı çıkmaya başladı. Evler yeniden düzenlenmeye başlıyor. Değişen o kadar çok kriter var ki aslında daha fazla değişmeye doğru da gidiyor. Bunlar bir süreç içerisinde. Devamı gelecek ve ona göre de alışacağımızı düşünüyorum”
Bölüm başkanımıza pandeminin iç mekân tasarımı üzerindeki etkileri konusunda verdiği bilgilerden ötürü teşekkür eder, başarılarının devamını dileriz.

Röportaj haberine ulaşmak için tıklayınız.

Röportaj videosunu izlemek için tıklayınız.





Haberler

Tüm Haberler