Dr. Öğr. Üyesi Rabiya Saltik’tan Bir Yeni Bildiri!

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Rabiya Saltik, IMCCS 1. Uluslararası İletişim Bilimleri Kongresi’ne katılım gösterdi.
Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü, bölüm başkan yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Rabiya Saltik, IMCCS 1. Uluslararası İletişim Bilimleri Kongresi’nde, “Nostaljiyi Yerli Dizilerde Aramak: İzleyici Yorumlarında Geçmişin Yeniden İnşası” başlıklı bildiri sunumunu gerçekleştirdi. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nin ev sahipliği yaptığı kongre, 5-7 Mayıs tarihlerinde düzenlendi.

Dr. Öğr. Üyesi Rabiya Saltik, “Nostaljiyi Yerli Dizilerde Aramak: İzleyici Yorumlarında Geçmişin Yeniden İnşası” başlıklı çalışmasında, doksanlı yıllarda oldukça popüler olan ve günümüzde bir nostaljiye dönüşen “Bizimkiler” adlı televizyon dizisinin izleyici yorumlarını ele almıştır. Youtube üzerinden izlenen dizinin izleyici yorumlarına odaklanarak nostalji kapsamında bir inceleme yürütmüştür. Bugünün nostaljiklerinin neye özlem duyduklarını açığa çıkarmayı hedeflemiştir. Çalışmada nitel içerik analizi ve kelime bulutu analizi yürütmüş; TRT Nostalji Youtube kanalında yer alan Bizimkiler dizisinin ilk sezonunun birinci bölümünde yer alan izleyici yorumlarını incelemiştir. MAXQDA programı aracılığıyla toplam 490 veriye ulaşmış ve nostalji içeren verileri kodlayarak ayrıştırmıştır. Bu kapsamda 144 yorumun nostaljik unsurlar içerdiğini tespit etmiştir. Elde edilen verileri nostalji olgusunu dikkate alarak kodlamış ve oluşturduğu kod sistemini kategorilere ayırmıştır. Buna göre; dizi aracılığıyla izleyicinin kendi geçmiş yaşamının ve anılarının canlandığı “hatırlama” kategorisi, geçmişin olumlu yönlerinin hatırlanarak günümüzle kıyaslandığı “geçmiş ve bugün” kategorisi, geçmiş zamanlara ilişkin arayışın ve özlemin ön plana çıktığı “geçmişe duyulan özlem” kategorisi ve son olarak izleyicinin kendi geçmişini, çocukluğunu hatırladığı “çocukluğa dönüş” kategorisine erişmiştir. Araştırma sonucunda, nostaljiklerin bir yeni medya platformu olarak Youtube üzerinden, geçmişin izlerini arayarak özlem giderebilecekleri bir hafıza alanı var ettiklerini ortaya koymuştur.

Dr. Öğr. Üyesi Rabiya Saltik’i bildiri sunumu için tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.