Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr


 Dr. Öğr. Üyesi Önder Paker’den Dünya Tiyatrolar Günü İçin Metin: “Tiyatronun Coşkusunu Kaybetmeden”

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Radyo Televizyon ve Sinema bölüm başkanı Dr. Öğr. Üyesi Öder Paker, 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü için “Tiyatronun Coşkusunu Kaybetmeden” başlıklı bir metin yayınladı.
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Radyo Televizyon ve Sinema bölüm başkanı Dr. Öğr. Üyesi Öder Paker, 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü için “Tiyatronun Coşkusunu Kaybetmeden” başlıklı bir metin yayınladı. Pandemi koşullarında zor zamanlar geçiren tiyatro sektöründeki endişeleri dile getirdiği yazısında, benzer bir dönemin yaşandığı 1580’lerin Londra’sını örnek vererek her şeye rağmen umutsuzluğa kapılmamak gerektiğini ifade etti:

“Bir yıldır, tiyatro sanatçıları, oyuncusuyla, yönetmeniyle, dekor kostümcüsüyle, ışıkçısı, efektçisi ile çalışamıyor, sanatıyla yaşamını bir araya getiren o coşkulu eylemi yapamıyor. İnsanlığın yaşamından sanatı çıkarmak mümkün müdür? Kapalı kaldığı evlerde iletişim araçlarıyla müzik dinlenmese, sanal resim heykel galerileri gezilemese, sinema filmleri olmasa bunca zaman bu yalnızlaştıran tedbirlere dayanabilir miydik? Ya tiyatro nasıl olacak?  Dünyanın bütün ülkelerinde tiyatro toplulukları kaydedilen oyun görüntüleriyle veya kısmen canlı yayınlarla seyircilerine ulaşma yolları arıyor. Bu dijital aktarımlar ne derece tiyatro sayılabilir? Canlı performansı sahnede izlemenin, anlık reaksiyonların ve en önemlisi seyircinin beraber izleme etkisinin yerini tutacak bir teknik henüz gelişmedi. Üç boyutlu görüntüler için geliştirilen hologram tekniği ile ne kadar gerçekçi yapılırsa yapılsın, oyuncunun sahnede sesini, tenini ve terini, anlık rol sihrini görmenin yerini ne tutabilir? Ara tedbirler, yarısı boş salonlarda oyun ve seyirciyi bir araya getirme çabaları sürüyor ama salgın bitmeden, hastalanma tehlikesi ve tedirginlik tiyatro sanatını olumsuz etkilemeye devam ediyor. 1580’lerin sonunda Londra’da yaşanan büyük veba salgını, tiyatroların kapanmasına neden olmuş ve Shakespeare’in tanınmasını sağlamıştı. Günümüzde yaşadığımız Covid-19 salgını da belki teknik açıdan tiyatro sanatına yepyeni özellikler katabilir”

Kaynak: https://www.dha.com.tr/kultursanat/pandemi-shakespearein-taninmasini-saglamisti/haber-1817913

https://www.ntv.com.tr/sanat/dr-onder-paker-pandemi-shakespearein-taninmasini-saglamisti,qMVFt4r9L0-yJ11-Wu08Rw

https://www.haberler.com/pandemi-shakespeare-in-taninmasini-saglamisti-14022090-haberi/

https://www.msn.com/tr-tr/eglence/kultur-sanat/pandemi-shakespeare-in-tan%C4%B1nmas%C4%B1n%C4%B1-sa%C4%9Flam%C4%B1%C5%9Ft%C4%B1/ar-BB1eZzEZ


 


Haberler

Tüm Haberler