Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr


 Dr. Öğr. Üyesi Nuri Sezer’in ‘Simetrik İllüstrasyön’ Kitabı Yayımlandı

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Grafik Tasarımı Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Nuri Sezer’in İstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları’ndan çıkan kitabı ‘Simetrik İllüstrasyön’ yayımlandı.


"Grafik Tasarım, insanların birbirleriyle iletişimini görsel, duyusal ve dokunsal araçlarla sağlayan; bunu sağlarken sanat ve kültür yanında ekonomi, sosyoloji, psikoloji, antropoloji ve diğer bilimlerin ışığında hareket kabiliyeti bulan bir sanat anlayışıdır. Bana katkıları olan, hem yaşam, hem de sanatsal varlıklarını devam ettiren çok değerli hocalarıma buradan minnetlerimi sunuyor ve vefat eden hocalarıma, Allah’tan rahmet diliyorum. Kitabın İstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları tarafından yayımlanması beni ayrıca mutlu ediyor. Bu nedenle İGÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Abdulkadir Gayretli ve Rektör Prof. Dr. Burhan Aykaç şahsında emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bize sanatı sevdiren, bugünlere gelmemizi sağlayan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü şu sözle anmak istiyorum: "Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir."
Saygılarımla."

(Tanıtım Bülteninden)

Dr. Öğr. Üyesi Sezer sanat ve illüstrasyon hakkındaki görüşlerini şu cümleleriyle paylaştı:

"Sanatın insan hayatındaki yeri çok önemlidir."

Sanat tüm dünya insanlarını etkileyen, görmek, duymak, hissetmek duyularını harekete geçiren en önemli olgulardan biridir. Herkesin sevdiği, müzik, herkesin sevdiği bir görsel ve bunlardan hissettiği duygular ve etkileri vardır, insanları diğer canlılardan ayıran en önemli faktörlerdir. Toplumuzun sanata bakışı, maalesef çok sağlıklı değildir, bu bakış görselliğe verilen önemin eksikliğini göstermektedir, okuma, görme arzusu, toplumu oyalayıcı unsurlara sevk ederek toplumların duyarsızlaştırılması, örf, adet, gelenek, görenek yani toplumun kültüründen uzaklaştırılması teknolojinin yanlış kullanılmasıyla mı doğru orantılı acaba?

Bir düşüncenin, duygu, yaratıcılık katılarak anlatılmasına sanat diyoruz. Grafik insanların birbirleriyle veya toplumsal iletişimi görsel, duysal ve dokunsal enstrümanlarla sağlayan, bunu sağlarken sanatsal, kültürel, ekonomik, sosyolojik, psikolojik, antropolojik her bilimin ışığında hareket kabiliyeti bulan bir sanat anlayışıdır.

İletişimin, canlılardaki en aktif ve en akılda kalıcı kaynağı görsel aktivasyondur. İllüstrasyon Grafik Tasarımın bir dalıdır, illüstrasyonda kültürler arası bir bağlantı vardır. Kültürlerin ortak değerlerini taşıyan bir illüstrasyon iletişim kurduğu kişiler üzerinde oldukça etkili olur.
Ben de yaptığım İllüstrasyonlarda simetri kavramını da kullanarak, işleri yarıdan kesip simetrisini almak suretiyle farklı görsel tasarımlar yapmaya çalıştım. İnanın bir işten bazen beş, altı tane farklı görseller çıktı. Okulda öğrencilerime de uygulatarak farklı görsellerin oluştuğunu gördük.
İllüstrasyonları elle çizip daha sonra bilgisayarda renklendirip, sonra da çeşitli malzemelere alınan digital baskılarıyla sergiler açıyor, izleyicilerin düş dünyasına sunuyorum.

Kaynak 
 

Hazırlayan

Arş. Gör. Zeynep Abacı




Haberler

Tüm Haberler