Gastronominin kültürel kodları
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Dekan Yardımcısı ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim elemanlarından Doç. Dr. Murat Doğan’ın yazısı Hotel Restaurant ...
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Grafik Tasarımı Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Nuri Sezer, 8 Aralık 2020 tarihinde KMS Creative Kurucusu Kurtuluş Mehmet Sönmez moderatörlüğünde Instagram üzerinden canlı olarak gerçekleştirilen söyleşi ekseninde; Reklam grafiği dersinin önemi üzerinde dururken, söz konusu dersin tüm üniversitelerin müfredatlarında bulunması ve ders içeriklerinin aynı olmasının Erasmus Programı ile eğitimini yurtdışında sürdürmek isteyen öğrenciler açısından faydalı olacağını vurguladı.
Sezer, grafik tasarımı eğitiminde devlet üniversiteleri ve vakıf üniversitelerinin ortak bir eğitim modeli oluşturması gerekliliğini vurgularken, üniversitelerde formasyon almış tasarımcılar ile alaylı grafikerler arasındaki farkların ve bu yöndeki tasarım eğitiminin önemi üzerine fikirlerini dile getirdi. Tasarım eğitiminde yalınlık kavramının önemine değinen Sezer, Grafik Tasarımı bölümlerinin müfredatında bulunan İllüstrasyon, Özgün Baskı, Grafik Tasarımı gibi derslerin yanında Reklam Grafiği dersinin gerekliliği konusunun altını çizdi. Reklam grafiği dersinin felsefi bir altyapısının olduğu ve ekip çalışmasını besleyerek tasarım öğrencilerine kolektif üretim konusunda yol gösterici olması açısından elzem olduğunu belirtti.
Bir grafik tasarımcının hedef kitleyi iyi tanıyabilmek adına çok boyutlu düşünebilmesi ve diğer disiplinlere hakim olması gerekliliğini vurgulayan Sezer, bu konudaki görüşlerini ‘Her işin bir felsefesi vardır ve iyi bir tasarımcının, antropoloji ve psikolojinin yanında aynı zamanda toplum bilimlerine de hakim olması gerekir.’ sözleriyle dile getirdi.
Sezer, Grafik Tasarımı eğitiminde bilgisayar destekli tasarımın vazgeçilmez olduğunu fakat el çiziminin öneminin her zaman gündemde tutulması gerekliliğine dikkat çekerken Grafik Tasarımı dersi kapsamında öğrencilerin logo ve amblem tasarımı çalışmalarını öncelikle elde çizilmiş olarak görmek istediğini ifade etti.