Doç. Dr. Murat Doğan’dan bir başarı daha!
Fakültemiz öğretim üyelerinden Murat Doğan Gıda Mühendisliğine ek olarak Turizm – Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında da Doçentlik unvanı aldı.
"Günümüzde; patojen mikroorganizmaların kullandığımız birçok antibiyotiğe karşı direnç kazanması yeni antimikrobiyal bileşiklerin araştırılmasını ve geliştirilmesinin önünü açmıştır. Gıda koruma amacı ile en yoğun kullanım alanı bulan nisin antimikrobiyal özelliğinden dolayı yoğun araştırmaların odağı haline gelmiştir. Gıda koruyucularının gıda güvenliği açısından risk oluşturması halk sağlığı problemlerini beraberinde getirmektedir. Bu nedenle insan tüketimi açısından güvenli olan laktik asit bakterileri tarafından üretilen bakteriyosinler mikroorganizmalarla mücadelede yeni nesil antimikrobiyel bileşikler olarak ortaya çıkmıştır.’’
Bu çalışma, doğal çiğ süt ve peynir ürünlerinden elde edilen nisin Z aracılı biyolojik koruyucu aktivitelere sahip Lactobacillus lactis suşunun alt tür kimliğini açıklamak için yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre, nisin Z bileşiğini üretmek için fermente gıdalar ve teknolojik ilginin doğal türler için mikrobiyota ortamlarından yararlanmasına katkıda bulunmuş ve doğal mikrobiyota hakkında fikir vermiştir. Ayrıca çalışmamız çiğ süt ve geleneksel peynirin, nisin Z üretiminde umut verici aktivite gösteren bir L. lactis suşu olan ve nisin Z üreten suşları barındırdığını ortaya koymuştur ve fermantasyon zorluklarında biyolojik koruma potansiyeline sahiptir. Genel olarak, doğal biyoçeşitlilik, daha fazla biyoteknolojik uyum stratejisi olmaksızın hem tüketiciler hem de gıda endüstrisi için "temiz etiketli" içerikler ve daha güvenli ürünler sağlayabilecektir.