Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr


 Dr. Öğr. Üyesi Murat Doğan’dan Röportaj

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Dekan yardımcısı, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Murat Doğan, hemen hemen herkes gün içinde yemek yapıp, ertesi gün aynı yemeği tekrar ısıtarak tüketiyor. Bu durumun, bekleyen yemeklerde bakteri ve kimyasal oluşumunu tetiklediğini söyleyerek uyarılarda bulundu.

Herkes Evde Bu Hatayı Yapıyor!

Tekrar ısıtılan yemekte oluşan bakterilerin tifoya kadar götürebileceğini belirten Doğan, yemeklerin günlük yapılıp tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Kişi sayısından fazla pişirilen yemekler, herkesin evinde ertesi gün tekrar yenilmesi için buzdolabına kaldırılmaktadır. Buzdolabından çıkan yemek, tekrar ısıtılarak sofralardaki yerini alıyor. Neredeyse herkesin evinde yaşanan bu durumun bir hata olduğu, tekrar ısıtılan yemeklerin gıda zehirlenmesi ve tifoya neden olabileceğine vurgu yapan Dr. Öğr. Üyesi Murat Doğan, tüketicilere uyarılarda bulundu. Bu durumun özellikle restoranlarda gıda güvenliği açısından kesin bir kural olduğunu belirten Doğan:

“Sağlık açısından temel prensibimiz günlük yemeği yapıp, günlük tüketmek olmalı, doğru olan budur. Annelerimiz, eşlerimiz çalışma hayatından da dolayı birkaç günlük yemek yapmak durumunda kalıyor” diye sözlerine devam etti.

Bekleyen Ispanakta Kimyasallar Açığa Çıkıyor!

Dr. Öğr. Üyesi Murat Doğan:

“1-2 gün sonra ıspanak yemeğinin içindeki kimyasallar reaksiyona girebiliyor. Özellikle ıspanak gibi kükürtlü maddeler zehirli hale gelebiliyor. Bunu engellemek adına ıspanak yemeğini günlük tüketirsek problem olmayacaktır” dedi.

Isıtma Değil, Kaynatma İşlemi Yapın; Zehirlenme Olabilir!

Dr. Öğr. Üyesi Murat Doğan buzdolabından çıkan yemeğin yeniden ısıtılmasının değil, kaynatılması gerektiğine dikkat çekmiştir:

“Bir çorbayı tekrar ısıtmak doğru değil, kaynatmak gerekiyor. Protein ağırlıklı bir tavuk yemeğinin yeniden 97-98 dereceyi gördüğünü görmemiz gerekiyor. Bunu yaptığımız zaman da şu oluyor; soslu tavuk yemeğini tekrar ısıttığımızda yemeğin suyu bozuluyor, sosu bozuluyor ya da tadı bozuluyor.  Gerekli pastörizasyon sıcaklığına getirmediğimizde, dolap koşullarında bir problem varsa, bir mikroorganizma bulaşması varsa, kaşıkla, kepçeyle, kevgirle bir bulaşma varsa, biz bu mikroorganizmayı sıcaklıkla öldürmüş oluyoruz. Diğer türlü ısıtıp koyduğumuzda aynı mikroorganizmayla bir zehirlenme olabilir.”

Yemeği Kendi Tenceresinde Saklayın!

En çok yapılan hatalardan birine daha vurgu yapan Doğan, saklanacak yemeğin, kendi tenceresinde muhafaza edilmesi gerektiğini ifade ederek sözlerine şu şekilde devam etmiştir:

 “Yeni bir kaba ya da plastik bir kaba almak doğru değil. Servisi yapıp, yemeği tabakladıktan sonra kalan kısmını aynı tencereyle dolaba kaldırmak en doğrusu. Yeni tencere bulaşık makinesinde iyi yıkanmamış olabilir, oradan da mikroorganizma bulaşmış olabilir. Bunların hepsi risk. Eğer ısıtmayı doğru yapmıyorsak gıda zehirlenmesi olabilir. Sıcak bir yemeği de ön soğutma yapmadan buzdolabına koymamak lazım.  Tencere içerisinde sıcak yemeği dolaba koyduğunuzda yoğuşmadan dolayı damlama gerçekleşiyor. Mikroorganizmalar bu nemden dolayı çoğalabilir. Ön bir soğutma işlemi yapmak gerekiyor.”

NTV, Hürriyet, Star TV, TV100 gibi birçok haber kanalında yayınlanan röportaja aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

https://www.dha.com.tr/saglikyasam/herkes-evde-bu-hatayi-yapiyor-tifoya-kadar-goturebilir/haber-1816882

https://www.hurriyet.com.tr/gundem/dikkat-herkes-bu-hatayi-yapiyor-tifoya-kadar-goturebilir-41767526

https://trbulten.com/herkes-evde-bu-hatayi-yapiyor-tifoya-kadar-goturebilir/
 




Haberler

Tüm Haberler