Dr. Öğr. Üyesi Murat Doğan’dan Oturum Başkanlığı ve Sözlü Bildiri Sunumu
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Murat DOĞAN, 6 Mayıs 2021 tarihinde II. Uluslararası Göbeklitepe Uygulamalı Bilimler Kongresi’nde oturum başkanlığı yapmış ve sözlü bildiri sunumu gerçekleştirmiştir.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Murat DOĞAN, 6 Mayıs 2021 tarihinde II. Uluslararası Göbeklitepe Uygulamalı Bilimler Kongresi’nde “Biochemical Effect Mechanism of Probiotics in Gut and Evaluation of Their Effect on Allergies / Probiyotiklerin Bağırsaktaki Biyokimyasal Etki Mekanizması ve Alerji Üzerine Etkilerinin Değerlendirilmesi” başlıklı bildirisini sunmuştur.
Dr. Öğr. Üyesi Murat Doğan, probiyotiklerin insan sağlığına olumlu etkilerinin çok önemli olduğunu ve etkilerinin anlaşılabilmesi için etki mekanizmalarının çözülerek anlaşılması gerekliliğine vurgu yaparak şunları söyledi:
“Son yıllarda insan gastrointestinal sistemindeki kompleks mikrobiyal ekosisteme ilgi artmıştır. Bu artıştaki en büyük neden mikrobiyal ekosistemin koloni yapısının bağırsaktaki mukozal yüzeylere probiyotiklerin tutunması, patojenlere karşı antogonistik aktivite, immün sistemin aktive edilmesi için önemli olmasıyla ilişkilendirilmesidir. İnsan bağırsak mikroflorasının doğal bakterileri probiyotiklerden oluşabilmektedir. Günümüzün getirdiği stres, doğal olmayan beslenme alışkanlıkları, çevre kirliliği bu yapıyı bozmuştur.”
Bildiri özetinden:
“Probiyotikler gut mikrobiyatanın doğal üyeleridir. Etkili olmaları için ilk olarak mide asitliğine ve safra tuzlarına dayanıklılık göstererek bağırsak kanalına canlı olarak geçmeleri ve son olarak bağırsak epitelyum hücre yüzeylerinde kolonize olmaları gerekmektedir. Alerji tedavi yöntemlerinin kısıtlı olması alternatif tedavi uygulamalarının geliştirilmesi için probiyotiklerden yararlanılmasının önünü açmıştır. Ancak probiyotiklerin alerjik hastalıkların tedavisinde kullanılabilmesi için öncelikli olarak gastrointestinal sistemdeki (GIS) biyokimyasal etki mekanizmasının tamamen anlaşılması gerekmektedir ve bu amaçla üç adımdan oluşan bir hipotez önerilmiştir. Mekanizmanın birinci adımı probiyotiklerin patojen bakterilerin sayılarını azaltmasıdır ve bunu GIS’deki faaliyetleri sonucu antimikrobiyal metabolitler üretmeleri ve diğer mikroorganizmalara karşı antagonistik etki göstermeleri ile gerçekleştirirler. Mekanizmanın ikinci adımı ise besin öğeleri, kolonizasyon bölgeleri ve bağırsak epitel dokusuna yapışma rekabetidir. Mekanizmanın üçüncü adımı enzimatik aktiviteyi değiştirmeleri olup bunu da sindirim sistemi enzimlerini üretmeleri ve böylece bağırsak dokularının epitel bariyer fonksiyonlarına katkı sağlamaları ile gerçekleştirirler. Bazı insanların bağışıklık sistemi normalde zararlı olmayan maddelere karşı da reaksiyon gösterebilmektedir ve özellikle bu alerjenlerle sisteminin tekrarlayan karşılaşmaları sonucunda bunlara karşı IgE antikorları oluşur ve bu aşırı duyarlılaşma sürecinin bulguları alerjiyi işaret eder. Probiyotikler bağırsaklardaki baskın kolonileri ile bağırsak modülasyonunu sağlayarak GIS’e etki eder ve mukazal bağışıklığı uyarır. İnce bağırsak ve kalın bağırsaktaki immün hücreler ile etkileşime girerek konakçı immün sistemini ve mukus bariyer sistemini güçlendirirler. Hem sistemik hem de lokal-mukus immün sistem GIS’teki probiyotikler tarafından ayarlanabilmektedir. Sonuç olarak probiyotikler bağırsak sisteminin mikrobiyal dengesini düzenleyerek yararlı etkilerini göstermektedirler.’’
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü olarak 2024-2025 Güz Dönemi’nde Kariyer Merkezi desteği ile düzenlenen Kariyer Danışmanlığı Etkinliği ...
İstanbul Gelişim Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık Ve Çevre Tasarımı Bölümü'nden Arş. Gör. Merve Karadaban, İstanbul Gelişim Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi, Mimarlık (İngilizce) ...
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), İç Mimarlık Bölümü tarafından düzenlenen “Endüstri 5.0 ve Mimarlık” başlıklı söyleşi, 6 Aralık 2024 tarihinde gerçekleştirildi.
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nde “Orman Lezzetleri” ile açık havada farklı pişirme teknikleri üzerine uygulamalı şekilde gerçekleştirilen ...
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Emre Doğan’ın yeni makalesi yayınlandı.
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Grafik Tasarımı Bölümü, sektörle olan bağlarını daha da güçlendirmek amacıyla yeni dış paydaşını büyük bir memnuniyetle karşıladı. ...
İstanbul Gelişim Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Müdürlüğü ile Güzel Sanatlar Fakültesi’nin iş birliğiyle ilk kez düzenlenen Uluslararası Sürdürülebilirlik Kısa Film Festivali, üç günlük yoğun ...
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) genelinde geçtiğimiz hafta, 25-27 Kasım 2024 tarihleri arasında Kurumsal Akreditasyon Programı kapsamında Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) denetimleri gerçekleşti. Güzel Sanatlar Fakültesi’nin ...