Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr


 Dr. Öğr. Üyesi Mehtap Çerkez ile Röportaj Gerçekleştirdik!

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim elemanlarından Dr. Öğr. Üyesi Mehtap Çerkez ile röportaj gerçekleştirdik. Dr. Öğr. Üyesi Mehtap Çerkez, röportajda akademik hayatına yönelik sorulara cevap verdi.

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim elemanlarından Dr. Öğr. Üyesi Mehtap Çerkez ile röportaj gerçekleştirdik. Dr. Öğr. Üyesi Mehtap Çerkez, röportajda akademik hayatına yönelik sorulara cevap verdi.

 
  • Öncelikle kendinizi tanıtır mısınız? Eğitim hayatınızdan bahseder misiniz?
 
Lisans eğitimimi Beslenme ve Diyetetik alanında tamamladım. Lisans eğitimi sonrasında yüksek lisans eğitimimi beslenme ile yakın ilişkide olan farklı bir bilim dalında gerçekleştirmek istedim. Yaptığım araştırma ve ilgim dâhilinde Gastronomi alanına yönelmek ve Beslenme Diyetetik alanındaki temel bilgilerimi bu alan ile birleştirmek istediğime karar verdim. 2015 senesinde başladığım Gastronomi Anabilim Dalı’ndaki Yüksek Lisans eğitim serüvenimi aynı bilim dalında Doktora eğitimi ile devam ettirdim.  
 
  • Peki, akademiye yönelmeniz nasıl gerçekleşti?
 
Lisans eğitimi süresince vermiş olduğum bir karardı. Sevdiğim ve değer verdiğim hocalarımla birlikte kongrelere katılmak, bildiri sunmak ve bir şeyler yazabilmenin yarattığı heyecanla düşünmeye başlamıştım. Mezuniyet sonrası yüksek lisans eğitimi ve sektör çalışmalarını birlikte yürütüyordum.  O dönemde akademinin daha mutlu edeceğini ve doğru karar olduğunu düşünüp yöneldim.
 
  • Doktora sürecinizi tamamladınız, tebrik ederiz. Bize doktora sürecinizden ve tez çalışmanızdan biraz bahsedebilir misiniz?
 
Doktora eğitim sürecinde 2 farklı üniversite deneyimlemiş oldum. İlk olarak bölüm olarak seçebileceğim sınırlı sayıda üniversite varlığından İstanbul dışında bir üniversitede eğitime başladım ve süreç epey zor oldu. Eğitim yılının sonunda İstanbul Gelişim Üniversite’sinde Doktora programının açılması ve değerli hocalarımızın bu kurumda eğitim vermeye başlayacağını öğrenmem ile birlikte geçiş yapmaya karar verdim. Bu dönemde çok şanslı olduğumu düşündüğüm hocalarımla tanışma ve ders alma fırsatını yakaladım. Oldukça memnunum.  Bunun yanı sıra doktora eğitim sürecinde çevremden tez süreci ve yaşadıkları ile ilgili duyduğum olumsuz olayları yaşamayacağımı biliyordum. Tez sürecine başlamadan önce sürecin keyifli ve telaşsız geçeceğini de danışman hocam sayesinde biliyordum.  Danışman hocanın rehberliği, akademik olarak alana hâkimiyeti, yol gösterici olması gibi sayabileceğim pek çok güzelliği sayesinde keyifli bir tez dönemi geçirdim. Her bir tez izleme süreci için belirlemiş olduğumuz hedeflerin ve aşama aşama yapılması gerekenlerin gerçekleşmesiyle birlikte sorunsuz ve telaşsız bir süreç gerçekleşmiş oldu.
 
Tez çalışmasında Türkiye’de çalışılmamış olan, yakın konularda çalışmaların olduğu ancak orada da bütünlüğün sağlanamadığı bir konu üzerinde ölçek geliştirmeye karar verdik. Türkiye’deki tüketici tercihlerinin üzerine yol gösterici nitelikte olmasını planladığımız ölçeğin gelişme aşamasında izlenmesi gereken bilimsel adımları takip ederek  güzel bir sonuç ortaya çıkarttık.

 
  • Son olarak hem bölümümüzde okuyan öğrencilerimize hem de bu bölümü düşünenlere ne gibi tavsiyeler verirsiniz?
 
Oldukça güncel ve değerli olan Gastronomi bölümünün özellikle ilişkide olduğu bilim dallarına kıyasla yeni ufuklara daha açık olduğunu düşünüyorum. Gelişmekte olan Gastronomi bilimini sadece yeme içme faaliyetleri hakkında öğrenim, beceri kazanma gibi sınırlandırmak hem okuyan öğrencilerimiz için sınırlandırma hem de gelecek aday öğrencilerimiz için hatalı bir bakış açısı sağlayacaktır. Sonucun sadece mutfak eğitimi alma ve yemek yapabilme becerisi olmadığını ifade etmek gerekir. Gelişen ve değişen dünyadaki dinamik süreç Gastronomi bölümünü de etkilemiş, geçmişe baktığımızda kısıtlı eğitimlerin verildiği dönemden doğa bilimleri ve sosyal bilimlerdeki birçok farklı bilim dalı ile ortak çalışmaların olduğu geniş bir akademik disiplin haline geldiği döneme evirildiğini görmekteyiz. Bu durumda öğrencilerimiz için farklı disiplinlerle iş birliği içinde çalışabilme, farklı sektörlerde var olabilme olanağı yaratmaktadır.  Tüm bu söylenilenler doğrultusunda alana yönelik en büyük tavsiyenin tek bir bakış açısıyla değil farklı açı ve idealler ile birlikte gelinebilecek farklı noktaları fark etmeleri olacaktır. Mutfak şefi olmanın yanında kariyerlerine, becerilerine neler kazandırabilecekleri, bu alanda neler yaparak mutlu olabileceklerini keşfetme yolculuğu ile mutlu bir çalışma hayatı yaratmalarını dilerim.



Haberler

Tüm Haberler