Dr. Öğr. Üyesi Emre Doğan’dan Yeni Kitap Bölümü!

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Emre Doğan’ın kitap bölümü ile katkı sağladığı Filozof Yönetmenler kitabı okuyucuyla buluştu.
Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Emre Doğan’ın kitap bölümü “Bilmenin ve İnanmanın Hiyerarşisine Spekülatif Bir Bakış Olarak Stanley Kubrick Sinemasına Dair Bir Taksonomi Denemesi”, editörlüğünü Azime Cantaş ve İhsan Koluaçık’ın üstlendiği Filozof Yönetmenler kitabında yer aldı.

Ütopya Yayınevi’nden çıkan kitap, her biri sinemayla bir felsefe üreten yönetmenleri ele alan dokuz ayrı kitap bölümünden oluşmaktadır. Burak Bakır, Fırat Osmanoğulları, M. Talha Altınkaya, Çiçek Topçu, Eylem Şen, Gökhan Evecen, Emel Yuvayapan, Başak Kaptan Şiray gibi araştırmacı ve akademisyenlerin bölümlerine ek olarak Dr. Öğr. Üyesi Emre Doğan’ın Stanley Kubrick sinemasını ele aldığı bölümü kitapta yer aldı.

Bir Taksonomi Denemesi

“Stanley Kubrick sinemasına ve Kubrick’in ‘sanatçı kişiliğine’ dair yapılan çeşitli tanımlara/değerlendirmelere bakıldığında veya yapılabilecek tanım/değerlendirme denemeleri üzerine düşünüldüğünde –en azından ilk bakışta– birkaç ortak nokta saptanmaktadır. Bunlar Kubrick’in filmlerinin spekülatif, hatta provokatif olduğu, türsel ve içeriksel çeşitliliğin yanında biçimsel anlamda idefiks hastalığı derecesinde kendi kurallarına bağlı olduğu ve genel anlamda Kubrick’in mükemmeliyetçi yapıda bir sanatçı olduğudur.” şeklinde bir girizgah yapan Doğan, Kubrick sinemasına dair geniş bir inceleme ve yorumlama vaat etmektedir. Bilmenin ve inanmanın hiyerarşisi üzerine bir ayrım yaratarak Kubrick filmlerini bilme filmleri ve inanma filmleri şeklinde kategorilendiren Doğan, on üç uzun metrajdan oluşan filmografiyi irdelemiştir.

Dr. Öğr. Üyesi Emre Doğan’ı bu kapsamlı çalışmasından ötürü tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.