Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr


 Dr. Öğr. Üyesi Cansın İlayda Çetin’in Makalesi, ART/icle: Sanat ve Tasarım Dergisi’nde Yayımlandı

İç Mimarlık, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümleri öğretim elemanı Dr. Öğr. Üyesi Cansın İlayda Çetin’in “Mimari Değerleri Koruma Üzerine: Venedik Pamuk Fabrikası Örneği” isimli makalesi, ART/icle: Sanat ve Tasarım Dergisi’nin ikinci sayısında yayımlandı.
İstanbul Gelişim Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından yılda iki kez, Haziran ve Aralık aylarında yayımlanan “ART/icle: Sanat ve Tasarım Dergisi”nin ikinci sayısında İç Mimarlık, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümleri öğretim elemanı Dr. Öğr. Üyesi Cansın İlayda Çetin’in, Venedik'te yenilenen tarihi yapılardan seçilen Pamuk Fabrikası örneği ile SWOT analiz yöntemiyle yenileme araştırması ve yapının ile yeni mimarisi arasındaki ilişkisinin incelediği makalesi yayımlanmıştır. İlgili makalenin özeti şu şekildedir:

“Kültürel ve doğal miras toplumsal gelişimler ve çevresel faktörler ile bölge insanlarına sunulmuş özel değerlerdir. Aynı zamanda bir dünya mirası olarak bu değer ve önem çerçevesinde korunmalı ve sonraki nesillere aktarılabilmelidir. Kültür varlıkları, ait olduğu kültürlerin estetik veya kurgusal olarak nitelikli birer temsilcisi ve tanığı olabildiği gibi bir üretim yöntemine ait, ilkel bir teknik olarak dahi korunmalı ve sahip çıkılmalıdır. Yeniden işlevlendirilerek hayata katılmayan tarihi binaların, yalnızca kullanılmamanın ve çevre koşullarının neden olduğu bozulmanın haricinde, bulunduğu çevredeki sosyal ve ekonomik koşullardaki değişikliklerin de etkisiyle çeşitli yıpranmalara maruz kalmaları söz konusudur. Bu yıpranmalar tehlike arz edecek çürümelere ve yıkımlara neden olabilmektedir. Diğer bir açıdan; korunmayan veya yeniden işlevlendirilerek kazanılmayan kültürel varlığa ait yapıların kaybı dünya mirasında da kayıp oluşturmaktadır. Bu amaçla, korunması gereken kültür ve tabiat varlıkları için çağdaş ve bilimsel yöntemlere dayalı, kalıcı ve etkin bir biçimde koruma kurallarının oluşturulması ve sözleşmelere dayanarak dünya ülkeleri bağlamında kabullerin sağlanması gerekliliği oluşmaktadır. Kısacası, yok olmanın eşiğinde olan miras yapılarını tespit etmek, belgelemek ve restore etmek için yapılan tüm araştırmalar son derece önemlidir. Bir ülkenin miras niteliğinde olduğu düşünülen yapılarını geleceğe aktarmak için önce var olanı anlamak, sorunlarını tespit etmek gerekmektedir. Bu sorunları ortadan kaldırmak için kurallar ve mevzuatlar çerçevesinde hareket edilmelidir. Bazı durumlarda korumanın sağlanabilmesi ve yapının varlığını şehrin bir parçası olarak devam ettirebilmesi için bakım ve onarımın yanında, yeni bir işlev de kazandırmak gerekebilmektedir. Bunların ışığında bu çalışmada, Venedik'te yenilenen tarihi yapılardan seçilen Pamuk Fabrikası örnek alınarak, SWOT analiz yöntemiyle, yenileme araştırması ve bahsedilen eski yapı ile yeni mimarisi arasındaki ilişki incelenmiştir. Swot maddeleri, çevresel, mimari ve teknik olarak yapının hem içsel faktörlerini, hem de dış etmenlerini değerlendirecek şekilde oluşturulmuştur. Bu yöntemle incelenen yapıya yüklenecek fonksiyonun; bu açıdan girdileri tespit edilerek, avantajları ve dezavantajları ortaya konmuştur. Ayrıca, binanın mevcut durumunun, yüklenecek olan yeni fonksiyona uygunluğunu anlamak için cevaplar bulunmuştur.”

Dr. Öğr. Üyesi Cansın İlayda Çetin’i tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.

Makale tam metnine ulaşmak için tıklayınız.

Makale künyesi: Çetin, C. İ. (2021). Mimari değerleri koruma üzerine: Venedik pamuk fabrikası örneği. ART/icle: Sanat ve Tasarım Dergisi, 1(2), 268-290.


Haberler

Tüm Haberler