Dr. Öğr. Üyesi Cansın İlayda Çetin ART&DESIGN-2021'de Bildirisini Sundu

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) İç Mimarlık, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümlerinden Dr. Öğr. Üyesi Cansın İlayda Çetin’in 22 Haziran 2021’de ART&DESIGN-2021 Uluslararası Kongresi’nde “Yeniden İşlevlendirilen Tarihi Yapıların Sergileme Mekanına Dönüştürülmesi: Tate Modern ve Orsay Müzesi Analizi” başlıklı bildirisini sundu.
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi tarafından 21-22 Haziran 2021 tarihlerinde düzenlen ART&DESIGN-2021 Kongresinde 17:30’da sunumunu gerçekleştiren Dr. Öğr. Üyesi Cansın İlayda Çetin, sunumu hakkında şu ifadelerde bulundu:

“Günümüzde postmodernizm ve pop art anlayışından hareketle sergileme stili kendi kabuğundan kaldırılmış, daha cesur ve özgün sergiler üretilmeye başlanmıştır. Birkaç yıl öncesine kadar, sergileme fikri, bir duvara veya bir kaide üzerine yerleştirilmiş eserleri incelemeyi içermekteydi. Aydınlatma, yüzeyler, dokular gibi öğeleri göz ardı ederek mekanın bize sunduğuyla yetinilirdi. Bugün ile kıyaslandığında kendi anlamında sergilemeden çok uzak olduğu söylenebilir. Sosyal kültürdeki değişimler neticesinde, bilim ve sanatın gelişmesi ile sosyal alışkanlıkların değişmesi bizi aktif ve katılımcı olarak tanımlanabilecek bir sergi dönemine getirmiştir. Dil birliği sağlama ilkesi sayesinde nesneler, gizli benzerliklerinden ziyade görünür farklılıklarına göre yerleştirilmeye başlanmıştır. Sergilenen eserler bu sayede bütün yerine bir dizinin parçası olarak düzenlenebilmektedir. Dolayısıyla mekandaki kurgudan sonra nesnelerin gruplandırılması sistematik bir şekilde sunulur ve bu gruplamalar birlikte gözlem ve algılama için anlamlı bir bütün oluşturmaya başlar. Kısacası sergileme kavramı gün geçtikçe dinamikleşen ve seyirciyle hareket eden alanlar haline gelmiştir. Bu çalışmada da günümüzde giderek modernleşen ve dinamikleşen sergileme anlayışının tarihi yapılarla nasıl entegre edildiği iki örnek yapı üzerinden incelemeye çalıştım. Bu amaçla benzer ölçekte olması ve yakın dönemlerde yenilenen yapılar olduğu için Tate Modern ve Orsay Müzesi örneklerini seçtim. Çalışmanın sonucunda karşılaştırılmalı olarak mimari ve mekansal analiz şemaları ortaya koymaya çalıştım.”

Dr. Öğr. Üyesi Cansın İlayda Çetin’e katkıları için teşekkür eder, başarılarının devamını dileriz.