Dr. Öğr. Üyesi Cansın İlayda Çetin 4. Uluslararası İnsan Çalışmaları Kongresi’ne İki Ayrı Bildiri ile Katıldı!

Dr. Öğr. Üyesi Cansın İlayda Çetin 10-11 Aralık 2021 tarihlerinde çevrimiçi olarak düzenlenen 4. Uluslararası İnsan Çalışmaları Kongresi’ne (ICHUS-2021) iki ayrı bildirisi ile katıldı.
İstanbul Gelişim Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Cansın İlayda Çetin 4. Uluslararası İnsan Çalışmaları Kongresi’ne (ICHUS-2021) "Büyüklükleri Benzer Olan İki Farklı Yapıya Verilen Aynı Fonksiyonların Tasarımsal Olarak Kıyaslanması" ve "Bellek, Tarih ve Mimarlık Üzerine Bir Alan İncelemesi" başlıklı iki ayrı bildirisi ile katılmış ve sözlü sunum gerçekleştirmiştir.

Dr. Öğr. Üyesi Cansın İlayda Çetin kongre kapsamında sunduğu bildiri çalışmaları hakkında duygu ve düşüncelerini şu şekilde paylaşmıştır:

“İlk çalışmamda, mekânsal konfigürasyon analizini temel alarak “tasarımsal komşuluk” kavramını ortaya koyma fikrinden yola çıkarak bu kavramla mekânsal ilişkiyi incelemeye çalıştım. Bu bağlamda, mimari ortamda komşu mekânlar arasındaki ilişkiyi sorgulamayı ve farklı mekânsal komşuluk biçimlerinin mekânsal kurgu ve anlam üzerindeki etkisini tartışmayı amaçladım. Bu sunum kapsamında günümüzde giderek modernleşen ve dinamikleşen tasarım anlayışının kültür yapılarıyla nasıl entegre edildiğini iki örnek yapı üzerinden inceledim.

İkinci çalışmamda ise sürdürülebilir mimari fikrinden devam ederek, farklı amaçlar için inşa edilmiş ancak daha sonra işlevi değiştirilen bir yapının mekânsal analizlerini, kentle ilişkisini, yapı malzemesini ve işleve uyumluluğunu ortaya koymaya çalıştım. Bilindiği üzere, gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi, kontrolsüz hızlı gelişme, sürdürülebilir ihtiyaçlarını karşılayamayan sağlıksız kentsel yığılmalara sebep olmuştur. Öte yandan sürdürülebilir mimari birçok değişkeni olan bir sorundur. Bu bağlamda mimari yapılar, çevre ve hizmetler sosyal, ekonomik ve çevresel sürdürülebilirliğe uygun olarak inşa edilirse korunabilir. Bu araştırmamın amaçlarından biri, günümüze ulaşan tarihsel verileri doğru bir şekilde değerlendirmek, geçmişin dokusunu oluşturan yapıların mimari özelliklerini keşfetmek, belleğin mekânsal ilişkisini değerlendirmek ve temsili bir mimarlık duygusu yaratmaktır. Bu bakış açısından yola çıkarak Ankara’da bulunan tarihi örnekler ile kent dokusu ve mimari belleğin önemi üzerinden değerlendirmeler yapmaya çalıştım.”

Kongre bildiri özetleri kitabına buraya tıklayarak ulaşabilir ve Dr. Öğr. Üyesi Cansın İlayda Çetin’in bildiri özetlerini okuyabilirsiniz.

Dr. Öğr. Üyesi Cansın İlayda Çetin’i tebrik eder, başarılı akademik çalışmalarının devamını dileriz.