İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Dekan Yardımcılarından ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim elemanlarından Doç. Dr. Murat Doğan, yeni bir sözlü bildirim sunumu gerçekleştirdi.
Doç. Dr. Murat Doğan, Ufuk Üniversitesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen “Yapay Zeka ve Sosyal Bilimler” isimli kongreye katılım sağladı. Kongre 3-4-5 Mayıs’ta online olarak gerçekleştirildi. Doç. Dr. Murat kongrede “Mutfaklarda Yapay Zekânın Kullanımı ve Geleceği” başlıklı sözlü bildiri sunumunu yaptı. Sunumunu 5 Mayıs Cuma günü gerçekleştiren Doğan’ın bildirisine ait bilgiler aşağıda yer almaktadır.
Bildiri özetinden: “Akıllı teknolojilerin en önemli unsurlarından biri olan yapay zekânın tüm özelliklerini içinde barındırmakta olan akıllı mutfaklar günümüzün ve geleceğin en önemli kavramlarından ve olgularından biri olacaktır. Günümüzde yaşamımızı kolaylaştırmak için tasarlanan yenilikçi teknolojilere olan güven giderek artmaktadır. Hâlihazırda yiyecek ve içecek sektörünün bazı mutfaklarında akıllı teknolojiler kullanılmaktadır. Bunlar arasında fırın, ocak, buzdolabı ve bulaşık makinesi vb. sayılabilir ki, Wi-Fi bağlantısı ile nerede olunursa olunsun bilgisayar ve akıllı telefonlar üzerinden kumanda edilebilmektedir. Gelecekte Endüstri 4.0’ın getirdiği yenilikçi yaklaşıma göre insan gücünün yerine makine gücünün kullanılması planlanmakta olup temeli akıllı teknolojilere dayalı olan yapay zekâdır. Geleceğin akıllı mutfaklarının oluşumu için Endüstri 4.0’ın (1) nesnelerin interneti, (2) simülasyon, (3) büyük veri ve analitiği, (4) otonom robotlar, (5) yatay ve dikey sistem entegrasyonu, (6) eklemeli üretim, (7) artırılmış gerçeklik, (8) bulut bilişim ve (9) siber güvenlik unsurları yapay zekâyı desteklemeye ve geliştirmeye devam etmektedir. Yapay zekâ geleceğin mutfağının en önemli bileşeni olacağı tahmin edilmektedir. Geleceğin mutfaklarında spesifik yazılımlarla desteklenen yapay zekâ robotik sistemlerin otonom bir şekilde faaliyette bulunabilmesinin önünü açacaktır. Mutfaklardaki cihazlara yapay zekâ eklenerek cihazlar arası iletişim sağlanacak ve bu robotik sistemler insana gereksinimi en aza indirecektir. Günümüzde yiyecek ve içecek sektöründe az da olsa yapay zekâ kullanılmaya başlamıştır. Mutfaklardaki soğuk hava depolarının sıcaklıklarındaki yükselmeleri yapay zekâ yazılımları sayesinde akıllı telefonlarımızda görerek müdahale edebilmekteyiz. Akıllı yazılımlar ile desteklenen yapay zekâ sahibi yeni fırınlar yiyeceğin kaç derecede ve ne kadar sürede pişeceğine kendisi karar vermektedir. Verilenen örnekler gelecekte yapay zekânın mutfaklara tamamen hâkim olacağının birer işaretleri olmaktadır. Sonuç olarak Endüstri 4.0’ın desteklediği yapay zekâ geleceğin mutfaklarının yanı sıra menülerini ve lezzet anlayışını da kökten değiştirileceği tahmin edilmektedir.”
Doç. Dr. Murat Doğan’ı tebrik eder, akademik çalışmalarında başarılar dileriz.
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Dekan Yardımcısı ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim elemanlarından Doç. Dr. Murat Doğan’ın yazısı Hotel Restaurant ...
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü’nden Arş. Gör. Eda Türkay, kısa film projesi Aç Açına ile 35. Ankara ...
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Dekan Yardımcılarından ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Murat Doğan’ın “An Investigation into ...
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) ve Bulgaristan’daki Shumen Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından düzenlenen uluslararası karma resim sergisi, Bulgaristan’ın Nikola Marinov Sanat Galerisi’nde sanatseverlerle buluşmaya devam ediyor. ...
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü ile Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü, Görme Engelliler İçin Sesli Kitap ...
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencilerinden Elif Kurt ve Feymenur Yılmaz ÇAP yapmaya hak kazandı.
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri ve öğretim elemanları 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını mutfakta muffinler yapıp okula ...
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Gelişim Sanat Galerisi, Grafik Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Nuri Sezer'in sanat ve eğitim alanında 45 yılı aşkın birikimini yansıttığı "YaşArt" ...
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim elemanı Arş. Gör. Emel Çirişoğlu, Gıda ve Tarım Sektöründe Etki Odaklı ...
İstanbul Gelişim Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından düzenlenen “Gelişime İlham Olan Kadınlar Sosyal Sorumluluk Projesi” kapsamında, 30 Ekim 2024'te İstanbul Modern’deki Chiharu Shiota’nın “Dünyalar Arasında” ...