Doç. Dr. Murat Doğan ATV Kahvaltı Haberlerinde Canlı Yayın Konuğu Oldu!

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Dekan yardımcısı ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Doğan önemli bir probiyotik olan kefirin sağlık için yararlarını ve yapılışını ATV canlı yayınında anlattı.
Doç. Dr. Murat Doğan 6 Aralık Salı günü saat 10.30’da ATV’de hafta içi her gün canlı yayınlanan Pelin Başalma Şanlı’nın sunduğu kahvaltı haberleri yayının konuğu oldu. Doğan, canlı yayında izleyicilere probiyotik bir ürün olan kefirin sağlığa yararları ve evde kefir yapımı üzerine değerli bilgiler aktardı.

Kefirin Faydalı Olabilmesi İçin Doğru Yapılması Gerekir

Kefirin öncelikle faydalı olabilmesi için doğru ve düzgün yapılması gerektiğinin altını çizen Doğan, “Probiyotikler bağırsaklarımızda yaşayabilen mikroorganizmalar, bizim fermente dediğimiz ürünlerden alınıyor. Bunlardan birisi kefir. Boza örnek verilebilir buna, turşu örnek verilebilir. Ama yoğurt probiyotik değildir. Çünkü yoğurttaki iki tane bakteri bağırsaklarda yaşamaz. Ama diğerleri çok rahatlıkla yaşayabiliyorlar. Bunlar farklı bakterilerdir, laktik asit bakterileri dediğimiz probiyotik bakterilerdir” dedi.

Evde Kefir Yapılırken Birçok Hata Yapılıyor

Kefir yapılırken ortaya çıkan hatalardan bahseden Doğan, “Öncelikle metal malzeme kesinlikle kullanılmaz. Plastik ya da tahta kullanmak gerekir. Temel olarak aslında bunlar önemli. Onun dışında kefiri kesinlikle öldürmememiz gerekiyor. Mesela şu an elimizdeki kefirin canlanmamış hali. Bunun canlandırıldıktan sonra kullanılması lazım. Canlandırmak için de 3-4 gün mayaladıktan sonra dökülmesi gerekiyor, kullanmıyoruz. Bu işlemi yaparsak muhakkak iyi bir kefir elde ederiz” diyerek kefir ile ilgili önemli noktaların altını çizdi.

Kefirin yapım aşamasını da detaylandıran Doğan, kefirin menşeinin Kafkasya olduğunu vurgulayarak süzme ve mayalama aşamalarının önemli olduğunu belirtti. Sütün mayalama sıcaklığında olmasını gerektiğini söyleyerek kefirin günlük olarak süzülmesi gerektiğini kaydetti. Kefirin suda yıkayıp +4 derecede 1-2 ay saklanabildiğinin ve ekşiliğinin süt miktarına göre ayarlanabildiğinin altını çizen Doğan, kefirin canlandırılması için bir hafta gerektiğini, bir hafta içerisinde günlük olarak mayalanıp sütün dökülmesi gerektiğini vurguladı. Bir hafta sonrasında ise tekrar mayalama işlemi yapılarak kullanılabileceğini belirtti.