Gastronominin kültürel kodları
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Dekan Yardımcısı ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim elemanlarından Doç. Dr. Murat Doğan’ın yazısı Hotel Restaurant ...
Doç. Dr. Aysun Cançat “Dünya Sanat Günü Üzerine” isimli yaptığı konuşmaya şöyle başladı:
“15 Nisan Dünya Sanat Günü. Bu konuya dikkat çekeceğiz bugün. Anneler günü, babalar günü, sevgililer günü ve hatta akla gelebilecek her şey için bir gün vardı. Fakat Dünya Sanat Günü yoktu. (…) 15 Nisan 2011 yılında Dünya Sanat Günü ilan edildi. 15 Nisan ile birlikte aslında sanatın; bireyler, toplumlar ve dünya üzerindeki etkisi vurgulanmış oldu.”
Ayrıca Doç. Dr. Aysun Cançat Dünya Sanat Günü’nün neden 15 Nisan olarak seçildiğini ise şu şekilde açıkladı:
“Leonardo da Vinci’nin doğum günü olan 15 Nisan, Türk sanatçı ve Ulusal Plastik Sanatlar Derneği Başkanı Bedri Baykam’ın önerisiyle Dünya Sanat Günü olarak kabul edilmiştir.”
Dünya Sanat Günü, 2011 yılında kabul edilen ve 2012 yılından itibaren her yıl Nisan ayının 15’inde kutlanan, sanat etkinliklerinin düzenlendiği, cadde ve sokakların sanat eserleriyle süslendiği bir gün olarak açıklanabilir. 15 Nisan 2012 tarihinde ilki gerçekleşen Dünya Sanat Günü’nde İstanbul Abdi İpekçi caddesinde coşkuyla kutlama yapılmıştır. Ayrıca Maçka Demokrasi Parkı’nda da UPSD Sanat Galerisi'nde de çeşitli kutlamalar gerçekleşmiştir. İstanbul dışında Türkiye’nin çeşitli illerinde de bazı sanatsal etkinliklerle kutlandığı söylenebilir. Örneğin İzmir ilinde sokak tiyatrosu, dans, müzik, resim, fotoğraf, heykel, seramik, sinema, edebiyat ve tiyatro sanat dallarında kutlamalar ve gösteriler yapılmıştır.
Bunun yanında gerçekleşen söyleşide Doç. Dr. Aysun Cançat tarihsel süreçte değişen sanatın tanımlarından, öneminden ve işlevinden bahsetti.
Yoğun katılımla gerçekleşen söyleşinin sonunda soru-cevap yapıldı.