Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr


 Bizce İstanbul Proje Ekibi’nden Yeni Araştırma Serisi: “İstanbul’un Silüetini Bozan Yapılar”

İstanbul Gelişim Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin farklı bölümlerinden öğrenciler tarafından sürdürülen ve İstanbul şehrinin eşsiz kültürel, sanatsal, mimari mirası gibi birçok farklı alandaki tarihsel zenginliğinin; araştırılması, öğrenilmesi ve gençler tarafından benimsenerek doğru yorumlanması ve aktarılmasını amaçlayan Bizce İstanbul Projesi kapsamında, “İstanbul’un Silüetini Bozan Yapılar” başlıklı yeni bir araştırma serisi oluşturuldu.
Proje yürütücüsü ve İç Mimarlık Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Pelin Aykut’un “Doğduğumuz/yaşadığımız/okuduğumuz şehir olarak her birimiz için ayrı anlamlar taşıyan İstanbul’u üniversitelilerin gözüyle anlatma, anlamlandırma, yaşatma projesi” olarak tanımladığı “Bizce İstanbul” Projesi araştırmalarına devam ediyor.

Proje Ekibi’nde yer alan ve projenin sosyal medya sorumlusu Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık Bölümü 3. Sınıf öğrencisi Seray Nisa Yavuz, proje ekibinde Güzel Sanatlar Fakültesi’nin farklı bölümlerinden birçok öğrencinin, hatta mezun öğrencilerin bile yer aldığını ve araştırmalarını ekipçe sürdürdüklerini belirtti:

“Bizce İstanbul ekibi olarak Pelin Aykut hocamız da dahil olmak üzere 10 kişiden oluşuyoruz. Erkut Özer (İç Mimarlık), Ceylan Tekin (Grafik Tasarım), İrem Keskin (Radyo, Televizyon ve Sinema)  mezun olan arkadaşlarımız.”

Ekipte yer alan diğer isimler ise şöyle:
  • Ahmet Taha Demirci, İç mimarlık, 3. sınıf
  • Rümeysa Hilal Tonbul, İç mimarlık ve Çevre Tasarımı, 3. sınıf
  • Melike Söalp, İletişim Tasarımı, 2. sınıf
  • Simge Irmak Arbaç, İletişim ve Tasarımı, 2. sınıf
  • Berk Öncü, Grafik Tasarımı, 4. sınıf
  • Seray Nisa Yavuz, İç Mimarlık, 3. Sınıf
“İstanbul’un Silüetini Bozan Yapılar Serisi”ne başlamadan önce proje ekibine “Bizce İstanbul’un ne ifade ettiğini sorduk. Gelen yanıtlardan oluşan wordcloud şu şekilde!
wordcloud
“Uzmanlık Alanlarımıza Göre Farklı Konularda Serilere Yönelsek de Hepimiz Birlikte Üretiyoruz”

“Bizce İstanbul” teması çerçevesinde İstanbul’un tarihsel gelişim sürecindeki birikimleri üzerinden farklı başlıklar altında çeşitli seriler üretilen projede geçtiğimiz haftalarda “İstanbul’un Silüetini Bozan Yapılar” başlıklı bir araştırmanın ürünleri projenin sosyal medya hesaplarından yayınlandı.

ekip işi
“İstanbul’un Silüetini Bozan Yapılar” proje ekibinin çalışmalarını sürdürdüğü serilerden yalnızca biri. İstanbul’un mimari, kültürel, sanatsal mirası çerçevesinde sürdürülen farklı seri araştırmalarında Güzel Sanatlar Fakültesi’nin farklı bölümlerinden öğrenciler bir arada çalışıyor. Yola çıkarken İstanbul'u her alanda ele almayı temel amaç olarak belirlediklerini söyleyen ekip üyesi Seray Nisa Yavuz, buna göre ekibin Güzel Sanatlar Fakültesi'nin her bölümünden öğrencilerden oluştuğunu belirtti:

“Ekibimizde konu başlıkları, okuduğumuz bölüm, uzmanlık alanlarımıza göre bir ayrım söz konusu. İç mimarlık ekibi daha çok mimari ve sanat, tarihi yönünden bakıyor İstanbul'a. Birçok ressam ve mimar serimiz bulunmakta ve üretime devam ediyoruz. Sinema Televizyon bölümündeki arkadaşımız video kurgu alanı dışında bize gastronomi, yeme-içme alanında da içerik üretiyor. Kısacası ekibimizde içeriğin üreticisi içeriğiyle ilgileniyor, konuya göre diğer arkadaşlarımız da destek olabiliyor.”

İletişim Tasarımı 2. Sınıf öğrencisi Simge Irmak Arbaç da ekipteki çeşitliliğe ve ortak üretim konusuna değiniyor:

 “Şöyle ki, konu dağılımları istek ve bilgiye göre ayrılıyor kimse istemediği bir seriyi yapmak zorunda kalmıyor. Seri üretirken de herkes kendine göre bir fikir seçiyor. Fikir konuşulup, tartışılıp uygun hale getiriliyor. Bu konuda bilgi alışverişi hepimiz için çok önemli.”
Simge Irmak Arbaç
 
“İstanbul’un Silüetini Bozan Yapılar Serisi”nde İncelediğimiz Tüm Yapıların Çok Katlı ve Çevresi ile Uyumsuz Yapılar Olduğunu Görüyoruz”

Uzun bir sürece yayılan “İstanbul’un Silüetini Bozan Yapılar Serisi”nde Grafik Tasarımı Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Berk Öncü’nün aktif rol oynadığını öğrendik. Berk seri kapsamında incelenen yapıları şu şekilde sıralıyor:
 
 1-) SULTANAHMET CAMİİ ARKASINDA YER ALAN ZEYTİNBURNU 16/9 KULELERİ
silüet1

2) KÜÇÜK ÇAMLICA TELEVİZYON KULESİ
silüet2

3-) KIZ KULESİ ARKASI DİKEY MİMARİ YAPILAR
silüet3

4-) ŞİŞLİ SÜZER PLAZA
silüet4

5-) GÖZTEPE FOUR WINDS KULELERİ
silüet5

6-)KADIKÖY MÜHÜRDAR CORNER OTEL
silüet6

7-) SARIYER DIAMOND OF İSTANBUL
silüet7

8-) SAPPHIRE ALIŞVERİŞ MERKEZİ
silüet8

9-) AKASYA ALIŞVERİŞ MERKEZİ
silüet 9
 
Bu seri, İstanbul’un silüetini bozduğu tespit edilen yapıların fotoğraflarından ve öğrencimiz Berk Öncü’nün dijital ortamda söz konusu fotoğraflarda silüeti bozan yapıları silerek düzenlemesi ile oluşturuldu. Hem yapı tespit süreci hem de fotoğrafların düzenlenmesi ile büyük emek taşıyan bu seride İstanbul’un tarihsel süreç içerisinde kentsel anlamda ne denli genişlediğini görebiliyoruz.

Yapılan çalışmada da öğrencimiz Berk Öncü, fotoğraflarla da olsa İstanbul’un yatayda genişleyen bir kent olsa nasıl görünebileceğini ortaya çıkarmış olmaktan çok mutlu olduğunu dile getirdi:

“Bu seri ile ilgili çalışma sürecimde  İstanbul’da bulunan tarihi yapıları ve ilçelerini hızlı bir şekilde genişlemesiyle tanımış oldum. Bu bilgi ve deneyimlemelerim ışığında “İstanbul’un Silüetini Bozan Yapılar” serisini hazırladık.
İstanbul’un Silüetini Bozan Yapılar Serisi”nde incelediğimiz tüm yapıların ortak özellikleri çok katlı ve çevresi ile uyumsuz yapılar olması. Serileri hazırlama aşamasında İstanbul’u İstanbul yapan tarihi yapıların ve ilçelerinin, yatay mimari tarzını yaşatmış olmaktan ötürü çok mutlu ve gururluyum.”

Proje Yürütücü İç Mimarlık Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Pelin Aykut da Bizce İstanbul Ekibi’nin gerçekleştirdiği araştırmaların İstanbullular için ne kadar önemli olduğuna ve bu tarz projelerin İstanbul’un değerini bilen ve ona hakettiği saygıyı gösteren gençler tarafından gerçekleştirilmesinin ne kadar anlamlı olduğuna bir kez daha dikkat çekti:

“İstanbul bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış eşsiz bir dünya şehri, bir kültürel miras başkenti. Bu şehre yapılan her dokunuşta bu mirasın varlığının hatırlanması gerektiğini düşünüyorum. 
 
Bu şehrin, Bizce İstanbul ekibini oluşturan gençler gibi  kendisine hak ettiği değeri veren, saygıyı gösterenlere ihtiyacı var. Onların bu projede İstanbul için ürettikleri tüm içerikler, bu şehre, sanata, kültüre, mimariye olan duyarlılıkları gelecek için umut verici. Onlarla gurur duyuyorum.”
 
Serinin yeni araştırmalar ve yapıların analizi ile devam ettirilmesi planlanıyor. Bizce İstanbul Proje Ekibi’nin diğer araştırmalarına ve sonuç ürünlerini projenin Youtube kanalından ve Instagram sayfasından takip edebilirsiniz.

Bizce İstanbul Youtube Kanalı için TIKLAYINIZ.
Bizce İstanbul Instagram hesabı için TIKLAYINIZ.

Proje ekibine herhangi bir sorunuz olması durumunda bizceistanbul01@gmail.com adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.





Haberler

Tüm Haberler