Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr


 Baharat ve Kuru Yemişlerde Zehir Saçan Madde!

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Dekan yardımcısı ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Doğan baharat ve kuru yemişlerdeki zehir tehlikesi üzerine İHA’ya röportaj verdi.
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Dekan yardımcısı ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Doğan, baharat, kuru yemiş hatta süt ürünlerinde dahi görülebilen aflatoksin maddesinin kansere davetiye çıkardığını belirtti. Doğan, bu maddenin görüldüğü sütlerin işlendiğinde zehir miktarının 15 kat arttığını ifade etti. Uygun koşullarda üretilmeyen ve saklanmayan kuru yemiş, baharat ve süt ürünlerinde aflatoksin maddesinin görülme olasılığının yüksek olduğunu dile getiren Doğan, küflenen gıdalara karşı dikkatli olunması konusunda uyardı.

Küflerin oluşturduğu toksik bir madde olan aflatoksinin zehir saçtığını belirten Doğan, üretim şekline bakıldığında tüm ürünlerde bu maddenin oluşabileceğini vurguladı. Doğan, “Uygun koşullarda ürünlerin depolanması ve üretimi yapılmıyorsa nemden kaynaklı olarak bu küf üreyebiliyor. Bu küfler üredikten sonra da aspergillus flavus adında bir toksik madde üretiyor. Bu toksik maddeler karaciğer harabiyeti, böbrekler ve sinir sisteminde birçok probleme neden oluyor. Bir fındıktan örnek vereyim mesela. Karadeniz’de fındıkları topluyoruz. O çotanaklar içerisinde fındıkları toplayıp depolarda bekletirken yağmur alabiliyor ve yağmur sonucunda küflenme gerçekleşebiliyor. Aspergillus flavus dediğimiz küf de aflatoksin üretiyor. Bu da bildiğimiz çikolatada veya başka ürünlerde kullanılıyor” sözleriyle birçok ürünün içindeki maddeler yüzünden tehlikeli hale gelebildiğini vurguladı. Diğer mikroorganizmalardan farklı olarak bu toksit maddenin neden olduğu zehrin, ürün işlem görse dahi yok olmadığını belirten Murat Doğan, “Bir fındık veya fıstık, baklava ya da başka bir üründe kullanıldığında ısıl işlem görse dahi eğer aflatoksin madde varsa pişirme işlemi ile zehir yok olmuyor. Bu ürünler tüketilerek zehir vücuda alınmış oluyor. Minimum miktarda alınıyor belki ama 20-30 yıl sonra sağlık problemi olarak geri dönüyor” dedi.

Zehirli Süt İşlendiğinde Zehir Miktarı Da Artıyor

Hayvan yemleri vasıtasıyla süt ürünlerinde de aflatoksin maddesi görülebildiğini kaydeden Doğan, “Uygun koşullarda saklanamayan hayvan yemlerinde bu küf üreyebiliyor. Küf yemde aflatoksin zehrini üretiyor. Bu yemleri hayvanlar tükettiğinde ise zehri sütüne aktarmış oluyor.  Hayvan kendi vücuduna aldığı zehri, sütü vasıtasıyla dışarı atıyor. Bizler de bu sütleri tüketerek, zehri vücudumuza almış oluyoruz. Ayrıca zehirli olan bu sütlerden başka bir ürün yapılırsa o üründe sütten daha fazla zehir miktarı olabiliyor. Yani sütte 1 birim zehir varsa peynirde bu birim 15’e kadar çıkabiliyor” sözleriyle farklı ürünlerde aflatoksin maddesinin oranının da katlandığının altını çizdi.
 
Ürünlerin Kokusuna ve Rengine Dikkat Edin

Doğan, kuru yemiş ve baharatlarda aflatoksin ve boya olup olmadığının çeşitli yollarla anlaşılabileceğini vurguladı. Özellikle baharatların kokularıyla bir problem olup olmadığını ele verdiğinin altını çizdi. Benzer şekilde pul biber ve toz biber gibi baharatların renklerine dikkat edilmesi gerektiğini söyleyerek rengi canlı ve parlak, albenisi yüksek olan ürünlerden kaçınılması gerektiğini belirtti

Haber kanallarında yayınlanan haberin detaylarına aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

https://mail.google.com/mail/u/0/?tab=rm&ogbl#inbox/FMfcgzGrbHprRTgRPcfMfgnLtvBsfhQX?projector=1
https://www.cnnturk.com/saglik/baharat-ve-kuru-yemislerde-zehir-sacan-madde-kansere-davetiye-cikariyor-kokusuna-ve-rengine-dikkat-pul-biber-ve-toz-biberde?page=2
https://www.iha.com.tr/haber-baharat-ve-kuruyemislerde-zehir-sacan-madde-kansere-davetiye-cikariyor-1121785/


Haberler

Tüm Haberler