Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr


 Arş. Gör. Zeynep Abacı NFT Sanat Gecesi Etkinliğine Katıldı

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Grafik Tasarımı Bölümü Arş. Gör. Zeynep Abacı Luna Derneği'nin Organize Ettiği 'Yeniliğe Çağrı: NFT' adlı sanat gecesi etkinliğine Katıldı.

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Grafik Tasarımı Bölümü Arş. Gör. Zeynep Abacı Luna Derneği'nin Organize Ettiği 'Yeniliğe Çağrı: NFT' adlı sanat gecesi etkinliğine katıldı. Eser satışından elde edilecek gelirlerin ''Uçurtma Projesi'' kapsamında ihtiyaç sahibi öğrencilere dağıtıldığı sanat gecesinde Arş. Gör. Zeynep Abacı’nın da üç adet NFT eseri yer aldı. 


 

27 Ekim’de gerçekleştirilen etkinlikte önce kısa bir workshop sonrasında ise Metaverse üzerinde yer alan açık artırma etkinliği yapıldı. Endüstriyel tasarımcı Esra Karadeniz tarafından 2013 yılında sanat ve tasarım kavramlarına odaklanarak kurulan ve multidisipliner deneyimlerin sunulduğu House of Erika’da gerçekleşen NFT etkinliğine katılım oldukça yüksekti. 

 

NFT Nedir?

 

NFTnin açılımı Non-fungible token, Türkçe karşılığı ise değiştirilemez para-çip. Ethereum blok zincirinin bir parçası olan NFTleri dijital eserlere sahip olmak için bir tür sertifika gibi düşünmek mümkün. NFT alışverişler blok zinciri teknolojisi üzerinden kayıt altına alınıyor. Bu blok zincirleri, içindeki verilerin değiştirilememesini sağlayacak şekilde bir şifreye sahip. Bu dijital varlıklar silinemez ve kopyalanamazlar; çünkü her NFT, kendi başına biriciktir.

 

NFT sertifikasının en önemli avantajı ilgili sanat eserinin ya da dijital varlığın aynı zamanda mülkiyetinin ve piyasa değerinin sistem üzerinden takip edilebiliyor olması. Bu durum dijital sanatçılar için güven verici bir nitelik taşıyor. Çünkü bir sanatçı NFT üzerinden eserini sattığında eserin el değiştirmesi durumunda o satış üzerinden komisyonunu alabilidiği gibi, NFT sayesinde alıcı ile sanatçı arasındaki aracılar da ortadan kalkıyor. NFT alıcısı direkt olarak sanatçısından eser alabiliyor. NFT dünyası, sanatçıların görünürlüğü ve ulaşılabilirliğini artırması bakımından hem sanat alıcısı hem de üreticisi için yeni ve benzersiz bir deneyime kapı aralıyor. 




 

Hazırlayan: Arş. Gör. Zeynep Abacı




Haberler

Tüm Haberler