Arş. Gör. Merve Karadaban Proje Jürisinde Yer Aldı

Arş. Gör. Merve Karadaban, iki farklı üniversitenin Mimarlık bölümlerine misafir öğretim elemanı olarak konuk olmuş ve mimari proje jüri haftasında jüri üyesi olarak yer almıştır.
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Arş. Gör. Merve Karadaban, iki farklı üniversitenin Mimarlık Bölümlerine misafir öğretim elemanı olarak konuk olmuş ve mimari proje jüri haftasında jüri üyesi olarak yer almıştır.

Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Alanı’nda  var olan gecekondu dokusunu, oluşan ara mekânları inceleyerek mahalle projesi üreten öğrenciler ile Anadolu Hisar’ında Göksu Deresi etrafında kendileri seçtikleri bir konsept etrafında üretim atölyesi ve barınma birimi tasarlayan öğrencilerin çalışmalarını değerlendiren Arş. Gör. Merve Karadaban, jüri üyeliği ile ilgili görüşlerini şu şekilde paylaşmıştır:

“Jürilerin öğrenciler açısından oldukça verimli geçtiğini düşünüyorum. Bununla beraber biz jüri üyeleri için de ilgi çekici ve öğreticiydi. Özellikle öğrencilerin Fikirtepe gibi kentsel dönüşümün en krizli bölgelerinden birinde çözüm üretme çabaları oldukça geliştirici bir süreç olmuş. 2005 yılında ‘Riskli Bölge’ ilan edildikten sonra gecekondu bölgesinin dönüşüm süreci başlamış, yapı adaları birleştirilmiş, yetmemiş yeni imar alanlarında emsaller iki katına çıkarılmış ve dev gökdelenler yapılmıştır. Ancak dönüşüm de tamamlanamamıştır. Böyle zorlu bir alana dair çözümler üretmek, öncelikle kentin bir parçasını tasarlamanın ada parselleri çözmeye indirgenemeyecek bir olgu olduğunu öğrencilere göstermiştir. Öğrencilerin hem mevcut problemleri çözmeye çalışması hem de önceden var olan bir mahalle yaşamı yeniden kurulabilir mi soruları ve önerileri alana dair çetrefilli durumun algılanmasını da sağlamıştır. Üretim atölyesi ve barınma birimine odaklanan jüride ise öğrencilerin Göksu Deresi çevresinde yaptıkları tasarımlar üzerine tartışmalar yürüttük. Öğrencilerin ürettikleri küçük ölçekli atölyelere dair senaryolarının ve alana dair kentsel analizlerinin yer aldığı jüri değerlendirmesinde bir yandan açık alan ve su ilişkileri tartışıldı, bir yandan da yapı ölçeğinde değerlendirmelerde bulunuldu. Jüri değerlendirmelerinde bulunduğum iki grubun da hem öğrencilerini hem de yürütücülerini tebrik ediyorum.”

Arş. Gör. Merve Karadaban’ı jüri üyeliği için tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.