Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr


 Arş. Gör. Gökçe Uzgören’in Yazar Olarak Katkı Sunduğu Makale İPA İstanbul Dergisi’nde Yayımlandı

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Arş. Gör. Gökçe Uzgören’in yazar olarak katkı sunduğu “Beyoğlu’nda Dönüşüm ve Tektipleşme” başlıklı makale İPA İstanbul: Kent Araştırmaları ve Düşünce Dergisi’nin 4. sayısında yayımlandı.
Disiplinler arası bir yaklaşımla kentin sosyal, ekonomik, ekolojik, siyasi ve kültürel alanlarını ele alan  ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile İstanbul Planlama Ajansı tarafından yayımlanan,'' İPA İstanbul: Kent Araştırmaları ve Düşünce Dergisi’'nin 4. sayısı yayımlanmıştır. Mekânsal olduğu kadar sosyal ve ekonomik ilişkiler bakımından da dönüşüm içerisinde olan ama aynı zamanda süreklilikleri de barındıran Pera odağında Beyoğlu’na dair özel değerlendirmeler de bu yeni sayıda yer almaktadır.

“Kopuş ve Sürekliliğin Pera’sı” başlığı ile oluşturulan Beyoğlu dosyasında alandaki dönüşümü farklı perspektiflerden ele alarak analiz eden çeşitli makaleler yer almaktadır. Bu makalelerden biri de İstanbul Gelişim Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Arş. Gör. Gökçe Uzgören’in yazar olarak katkı sunduğu “Beyoğlu’nda Dönüşüm ve Tektipleşme” başlıklı makaledir. Makalenin diğer yazarları ise Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Asuman Türkün, SAM Araştırma ve Danışmanlık AŞ’den Araştırmacı Aslı Sarıoğlu, İstanbul Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Çağrı Çarıkçı ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Arş. Gör. Çiğdem İbişoğlu, Arş. Gör. Elif Kırpık ve Arş. Gör. Reycan Çetin Yılmaz’dır. Makale, Arş. Gör. Gökçe Uzgören’in doktora bursiyeri olarak proje ekibinde yer aldığı ve proje yürütücülüğünü Prof. Dr. Asuman Türkün’ün yaptığı “Tarihi Kent Merkezlerinin Yeniden Yapılanmasında Belirleyici Faktörler ve Olası Senaryolar” başlıklı TÜBİTAK 1001 araştırma projesinin sonuç ürünlerin bir kısmının derlenmesinden oluşmaktadır.

Dergi editörleri Beyoğlu dosyasını hazırlarken temel kaynak olarak başvurdukları araştırma projesinden şu şekilde bahsetmişlerdir:

“Kentin ve ilçenin merkezi konumundaki Pera’nın dönüşümünü ele alırken başvuru kaynağı ağırlıklı olarak yakın zamanda kamuoyuna duyurulan “Tarihi Kent Merkezlerinin Yeniden Yapılanmasında belirleyici Faktörler ve Olası Senaryolar: Beyoğlu Örneği” başlıklı TÜBİTAK projesinin ürünlerinden bir seçki oldu. İstiklal Caddesi ve yakın çevresinin önce yüz yılı aşan güzergâhını hangi kırılmalara ve birbirinden ayırt edilebilir dönemlere göre tariflediklerini paylaşarak başladık.”

Yazarlar ise makalenin içeriğini şu şekilde özetlemektedir:

“İstanbul’un tartışmasız merkeziliğe sahip bu semtinin arkasında bıraktığı merhaleler ve miras bıraktığı özellikler yüzyıllara dayanıyor. Beyoğlu’nun yaşadığı dönüşümü ve karşı karşıya olduğu tektipleşmeye eğlenceden kültüre, üretimden alışverişe farklı alanlardan bakıyoruz.”

Arş. Gör. Gökçe Uzgören’i tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.

Makale künyesi:
Türkün, A., Sarıoğlu, A., Çarıkçı, Ç., Çetin, R., İbişoğlu, Ç., Kırpık, E. ve Uzgören, G. (2022) “Beyoğlu'nda Dönüşüm ve Tektipleşme”. İPA İstanbul Kent Araştırmaları ve Düşünce Dergisi. Sayı 4. s. 88-93. ISSN: 2757-797X

Dergi ve makale ile ilgili detaylı bilgiye ulaşmak için tıklayınız.


Haberler

Tüm Haberler