Arş. Gör. Gökçe Uzgören’in Proje Ekibinde Yer Aldığı TÜBİTAK 1001 Araştırma Projesinin Çevrim İçi Sergisi Yayında!

Arş. Gör. Gökçe Uzgören’in proje ekibinde yer aldığı TÜBİTAK 1001 Araştırma Projesinin çevrim içi sergisi olarak kurgulanan “Arafta Bir Beyoğlu” başlıklı web sitesi yayına açıldı.
Arş. Gör. Gökçe Uzgören’in proje ekibinde yer aldığı “Tarihi Kent Merkezlerinin Yeniden Yapılanmasında Belirleyici Faktörler ve Olası Senaryolar: İstanbul Beyoğlu Örneği” başlıklı TÜBİTAK 1001 Araştırma Projesinin çevrimiçi sergisi olarak kurgulanan “Arafta Bir Beyoğlu” başlıklı web sitesi www.araftabirbeyoglu.com adresi üzerinden yayına açıldı.

Mart 2018 tarihinde başlayan proje Mayıs 2021 yılında tamamlanarak projenin sonuç raporu TÜBİTAK’a sunuldu.  Araştırma projesinin çıktıları ise pandemi sürecinden ötürü çevrimiçi ortamda bir web sitesi üzerinden sergilendi. “İstanbul’un en önemli tarihi merkezlerinden biri olan Beyoğlu’nun zaman içindeki sosyo-mekânsal dönüşümünü farklı dönemler itibarıyla ortaya koymaya çalışan” sergi:

• Altı farklı dönemde Beyoğlu’nun tarihsel gelişiminde çarpıcı dönüm noktalarını incelemek için bir kronoloji sunan “Tarih İçinde Beyoğlu”,
  • Semt sakinlerinin kendi yaşam deneyimleri ile Beyoğlu’nu çok farklı açılardan değerlendiren bakış açıları sunan “Kendi Diliyle Beyoğlu”,
  • Beyoğlu ile özdeşleşen temel sektörlerin hafızalarda yer alan önemli mekânlarını sunan “Sektör Haritaları” ve,
  • Beyoğlu bugün ne durumda, nasıl bir yöne evriliyor, semt ve sakinleri nasıl değişiyor sorularına yanıt arayan “Günümüzde Beyoğlu” olmak üzere dört temel bölümden oluşuyor.
tubitak proje ekibi

Araştırma projesinin çevrimiçi sergisi ile ilgili Arş. Gör. Gökçe Uzgören ise şunları söyledi:

“3 yılı aşkın bir süredir yedi kişilik ekibimiz ile yürüttüğümüz araştırma projemizi nihayet tamamladık.  Bu süreçte Beyoğlu’yla ilgili toplam 972 yazılı kaynak taradık, 103 adet sözlü tarih/görüşme gerçekleştirdik ve 1001 işletme ile yüz yüze anket yaptık. Bunun yanında  saha çalışmasında arazi tespit ve  haritalama yaptık. Arafta Bir Beyoğlu ile ise tüm bu süreçten ortaya çıkan sonuç ürünleri herkesin erişebileceği ve geliştirebileceği bir web sitesi ile sunmaya karar verdik. Yüksek lisans sürecimde başladığım ve doktora sürecimde de devam ettiğim bu proje benim için uzun soluklu bir deneyim oldu ve araştırma projeleri ile ilgili çok kıymetli şeyler öğrenmemi sağladı. Bu vesileyle de proje yürütücümüz Prof. Dr. Asuman Türkün Hocam’a, proje ekibindeki diğer tüm arkadaşlarıma, zorlu anket çalışmasında bizlere destek olan Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencilerine ve bu serginin hayata geçmesinde emeği olan herkese teşekkür etmek isterim.”

Arş. Gör. Gökçe Uzgören’i tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.