24 Kasım 2023 Cuma
Arş. Gör. Gökçe Uzgören’den Yeni Bildiri!
Arş. Gör. Gökçe Uzgören, 8-10 Kasım 2023 tarihleri arasında, Ankara’da TMMOB Şehir Plancıları Odası ve Ankara Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen “8 Kasım Dünya Şehircilik Günü 47. Kolokyumu”nun, “Konut Piyasası ve Barınma Krizi” başlıklı oturumunda, Dr. Valesca Lima ile birlikte hazırladıkları “Kısa Süreli Konaklamaların (KSK) Konut Piyasasına Etkisi ve Regülasyonu: İstanbul, Dublin Deneyiminden Neler Öğrenebilir” başlıklı bildiriyi sundu.
Arş. Gör. Gökçe Uzgören bildiri kapsamında, TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB) tarafından finanse edilen, 2214-A Yurtdışı Doktora Sırası Araştırma Bursu kapsamında 15 Ocak 2023-15 Temmuz 2023 tarihleri arasında Dublin City University (İrlanda), School of Law and Government bünyesinde Dr. Valesca Lima danışmanlığında yürüttüğü “Regulating Short-Term Rentals: A Comparative Study on the Effect of Airbnb on the Housing Sector in Istanbul and Dublin” başlıklı araştırma projesinin bulgularını sundu. Projenin bulgularına değinecek olur isek;
*Dublin, kısa süreli konaklama platformları gibi Airbnb'in ticarileşme ve profesyonelleşme sürecine yasal ve yönetimsel düzenlemeler getirerek konut piyasasına zarar vermesini önlemek için önlemler almış bir şehirdir (Dublin City Council “Short-term Letting Regulation”, 2019). Bununla birlikte, turizm açısından önemli bir destinasyon olan İstanbul, Airbnb kullanımında öne çıkan şehirlerden biri olmasına rağmen, hükümet veya yerel yönetimler tarafından kısa süreli kiralama (KSK) için kira gelir vergisi dışında herhangi bir yasal düzenleme bulunmamaktadır. Ancak, İstanbul'da yapılan ön araştırmalar, Airbnb kullanımının ticarileşme eğiliminde olduğunu ve profesyonelleştiğini ortaya koymuştur.
*Bu ticarileşme ve profesyonelleşme eğilimi, David ve Marcuse’un (2021: 31) hiper-metalaşma olarak tanımladığı bir süreçle ilişkilendirilmektedir. Bu tanım, konutun öncelikle barınma işlevinin ötesinde birikim döngülerinde nasıl kullanıldığını vurgulamaktadır. Konutun piyasa döngüsüne sokulması gerçeği, konutun temel bir hak olarak mı yoksa bir yatırım aracı olarak mı değerlendirilmesi gerektiği sorusundaki çatışmanın arttığı kilit bir noktayı temsil etmektedir.
*Airbnb bağlamında, bu ticarileşme ve profesyonelleşme eğilimi şu şekillerde somutlaşmaktadır: (i) Airbnb ev sahiplerinin platformda birden fazla ev listeleme sayısının artması, (ii) evlerin özel oda veya paylaşımlı oda yerine genellikle "tüm ev/daire" olarak kiralanmaya başlanması, (iii) Airbnb'nin platformda standardizasyonu ve profesyonelleşmeyi teşvik eden son dönem uygulamaları gibi değişkenlerle ilişkilendirilmektedir.
Arş. Gör. Gökçe Uzgören’i bildiri sunumu için tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.